Published On: Pon, sij 12th, 2015

NAKON MOONA CORMACK: Nova američka veleposlanica sutra stiže u Sarajevo

Nova američka veleposlanicau BiH Maureen Cormack trebala bi sutra doputovati u BiH, potvrđeno je Agenciji FENA iz diplomatskih izvora.

U svojoj nedavnoj poruci upućenoj građanima BiH putem društvenih mreža, veleposlanica Cormack je naglasila da su Sjedinjene Američke Države već dugo odani prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

– Radujem se što ću raditi s vama i našim europskim partnerima da bismo vratili BiH na pravi put priključenja Europskoj uniji i NATO savezu – kazala je tom prilikom veleposlanica.

U poruci građanima BiH naglasila je da su SAD i dalje odlučne da budu najjači partner BiH na putu priključenja Europskoj uniji i NATO savezu.

Kao američka diplomatkinja radila je u Poljskoj i Južnoj Koreji kada se, kako je istaknula, osobno upoznala s izazovima s kojima se zemlje u tranziciji moraju suočiti, a tijekom boravka tamo izravno je komunicirala s građanima tih zemlja da bih čula njihovo mišljenje.

– BiH je raskršće kultura i jedva čekam da se upoznam sa svima njima. Moja obitelj je obogaćena miješanjem različitih kultura iz Irske, Engleske, Njemačke i Škotske. Moj suprug Bill i ja ćemo uskoro doći u Sarajevo. Jedva čekam da putujem po cijeloj BiH i upoznam i zemlju i ljude – zaključila je Cormack.

Novoimenovana veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Elizabeth Cormack 6. siječnja u Washingtonu je položila prisegu, a svečanosti su nazočili brojni dužnosnici State Departmenta.

Sjedinjene Države nisu imale veleposlanika u BiH od kraja kolovoza 2013. kada je sa dužnosti otišao Patrick Moon, budući da se na potvrdu imenovanja Mauren Cormack, koju je nominovao predsjednik Barack Obama, dugo čekalo u Senatu SAD-a, što je bio slučaj i s više od 50 drugih kandidata za veleposlanike.

Senat je njeno imenovanje konačno potvrdio u studenom prošle godine. Od odlaska Patricka Moona dužnost otpravnika poslova obavljao je Nicholas Hill./Fena