Published On: Pon, sij 12th, 2015

Francuska diže 10.000 vojnika

Francuska je u ponedjeljak naredila razmještanje 10.000 vojnika na ulice svojih gradova kako bi zaštitili osjetljive lokacije nakon trodnevnog krvoprolića i terora, u jeku potrage za suučesnicima u napadima u kojima je ubijeno 17 ljudi i troje napadača.

Premijer Manuell Valls izjavio je da je potraga urgentna “jer je prijetnja još prisutna” nakon napada koji su počeli u srijedu masakrom u prostorijama sartiričnog tjednika Charlie Hebdo i okončani su kada je troje napadača ubijeno u petak u skoro istovremenim racijama.

U međuvremenu je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian objavio u ponedjeljak da vlasti mobiliziraju 10.000 vojnika kako bi zaštitili stanovništvo. Le Drian je izjavio da će vojnici biti u potpunosti razmješteni u utorak i da će se fokusirati na najosjetljivije lokacije, prenosi AP.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve priopćio je da će 4.700 pripadnika snaga sigurnosti biti razmješteno širom zemlje da zaštite francuskih 717 židovskih škola.

Udovica jednog od napadača prešla je u Siriju u četvrtak, dan nakon masakra u prostorijama Charlie Hebdoa, isti dan kada je njen suprug ubio policajku u predgrađima Pariza, priopćio je turski ministar vanjskih poslova.

Mevlut Cavusoglu izjavio je državnoj novinskoj agenciji Anadolija u ponedjeljak da je Hayat Boumedienne doputovala u Tursku iz Madrida 2. siječnja, uoči napada, i odsjela je u hotelu s još jednom osobom prije nego što je prešla u Siriju u četvrtak.

U nedjelju je objavljen snimak na kome njen suprug Amedy Coulibaly objašnjava kako su se napadi odvijali. Policija želi pronaći osobu koja je snimila i postavila video koji je montiran nakon što su napadi završeni.

”Rad na istrazi ovih napada, ovih terorističkih i barbarskih činova nastavlja se jer smatramo da je najvjerojatnije bilo nekih suučesnika”, izjavio je Valls za BFM televiziju.

Valls je kazao da je francuska u ratu protiv “terorizma, protiv džihadizma, protiv radikalnog islama”.

Svjedoci tvrde da su napadači na Charlie Hebdo, braća iz Pariza, tvrdili da su iz al-Qaide u Jemenu, grupe koju SAD smatraju najopasnijim ogrankom terorističke mreže. Na snimku Coulibaly obećava vjernost grupi Islamska država.

Veze među napadačima datiraju barem od 2005. godine, kada su Coulibaly i Cherif Kouachi zajedno uhićeni. Kasnije se ispostavilo da se Cherifov stariji brat Said borio ili obučavao na strani al-Qaide u Jemenu; Cherif, je osuđen u 2008., skupa s nekoliko ostalih iz mreže koja je slala džihadiste da se bore protiv američkih snaga u Iraku.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare