Srijeda, 17 srpnja, 2024

NAKON BREXITA: Britanija će tražiti isti status kao BiH?

Must Read

LONDON – Britanija bi mogla zatražiti isti status koji ima BiH u odnosu s EU ako na referendumu donese odluku da izađe iz članstva. Kako su izvijestili britanski mediji, neobičan prijedlog iznio je poznati britanski torijevac Michael Gov, pojasnivši da zemlje koje nisu članice EU, poput BiH, Albanije, Srbije i Ukrajine, imaju slobodan pristup europskom tržištu.

“Nakon što izglasamo izlazak iz EU, ostat ćemo u gospodarskoj zoni zato što mi ideja da BiH, Srbija, Albanija i Ukrajina ostanu unutar zone slobodne trgovine, a Britanija i Bjelorusija izvan djeluje toliko kredibilno kao da se Jean-Claude Juncker pridruži partiji koja zagovara izlazak iz EU “, rekao je Glas Dalje, kako je Gov protumačio, zona slobodne trgovine uspostavljena je neovisno od toga da li zemlja članica EU ili ne, navodeći primjer Turske. Na primjedbe da druge europske zemlje ne bi dozvolile ovakav privilegiran status Velike Britanije, Gov odmahuje rukom.

“Koliko vama djeluje uvjerljivo ideja da njemačka vlada ugrozi svoju automobilsku industriju i radnike koji rade u njihovim tvornicama samo radi dobivanja političkih bodova zbog britanskog referenduma? Ili da francuska vlada ignorira želje svojih farmera i uništi njihovo blagostanje samo da ‘pokaže mišiće’ Londonu? Ili da talijanska vlada ugrozi svoju posrnulu industriju samo zadovoljiti Bruxelles? Vjerovati u tako nešto meni se čini smiješnim “, rekao je on. Izlazak iz EU bi Britaniji, kako on smatra, pogodovao i zbog toga što zemlja više ne bi svake sedmice u Bruxelles slala 350 milijuna funti, dok bi ta suma samo rasla ako se nastavi članstvo EU. On smatra da bi Britanija mogla više pomoći razvoju nerazvijenih zemalja kao samostalna zemlja.

“Nezavisna Britanija bi mogla sklapati sporazume o trgovini sa slabije razvijenim zemljama i sniziti carine, čime bi i te zemlje dobile novu priliku za razvoj, a istovremeno bi britanska roba postala jeftinija”, naveo je on. Ipak, ubrzo je stigao i odgovor proeuropskih snaga u Britaniji. Oni kažu da je Govovi prijedlog neostvariv i zbog toga što, kako su objasnili, zemlje poput BiH i Albanije imaju ugovore o slobodnoj trgovini koji ne obuhvaćaju sektor usluga, a upravo su usluge glavni izvozni adut otočne zemlje.

Osim toga, oni ne prihvaćaju ni argument da bi europske vlade pristale na ustupke Britaniji iz pragmatičnih razloga – navode da bi takav pristup otvorio presedan i drugim zemljama unutar EU da traže privilegiran trgovinski status što bi, smatraju oni, tim zemljama nanijelo mnogo više štete. Dodaju i da ugledne financijske i obrazovne institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, London School of Economics, Oxforda i drugih ističu da bi Britanija izgubila mnogo više radnih mjesta nego što bi ih dobila u slučaju izlaska iz EU.

Ekonomista Svetlana Cenić tvrdi da “cijenjeni torijevac” očito ne zna kakav BiH ima odnos s EU. “Jedina sličnost između nas i Britanije je što mi kao i oni i hoćemo i nećemo EU i tu svaka sličnost prestaje. A oni će shvatiti svoju poziciju izvan EU tek ako se odvoje, a do tada mogu samo nagađati jer oni očito nikad nisu uradili cost benefit analizu da vide koliko ih sve to skupa košta “, kaže ona.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -