Published On: Tue, Jun 16th, 2020

Najljepše krilo srpske avijacije

Anja Krneta je odrastala uz oca koji je bio vojni pilot. Kao mala je odlazila sa njim na aerodrom i već tad je želela da krene očevim stopama.

Mlada, lijepa, neustrašiva i obrazovana Anja Krneta (30) iz Novog Sada je prvi ženski vojni pilot helikoptera i za sada – jedini.

U vreme kad je maštala da se u uniformi vine u nebo, ženama nije bilo dozvoljeno da stupe u vojsku i djelovalo je da ta želja nikad neće postati stvarnost. Ali jeste…

Životni put ove nesvakidašnje djevojke pokazuje da se snovi ostvaruju i da je sve moguće.

p7–  Cijelog svog djetinjstva bila sam okružena avionima i helikopterima. Ljetenje je bilo sastavni dio mog odrastanja. Meni je Deda Mraz dolazio avionom i donosio paketiće. Već tad sam znala da želim da postanem vojni pilot i da je taj poziv za mene – ispričala je za Telegraf.rs Anja Krneta, kapetan i nastavnik letenja na helikopteru “Gazela”.

p3Njena želja je bila neostvariva, jer su uniformu Vojske Srbije mogli da nose samo muškarci. Iz tog razloga je želju stavila sa strane. Međutim, 2007. godine vojska je otvorila vrata i pripadnicama nježnijeg spola, a Anja je dobila priliku da živi svoj san.

p2– Posrećilo mi se da se prvi put otvorio natječaj za prijem djevojaka na Vojnu akademiju baš onda kad sam ja završavala četvrti razred gimnazije. I to se otvorio baš za zrakoplovni smjer. Konkurirala sam i prošla sam sve preglede koji su bili baš rigorozni. Prošla sam kompletnu selekciju koja je trajala cio ljetnji raspust i nakon toga sam upisala Vojnu akademiju – kazala je Krneta.

p5Anja je završila Akademiju 2011. i već sedam godina radi kao pilot. Prije godinu je postala i nastavnik letenja, na šta je posebno ponosna.

p9– Završila sam obuku sa svojom prvom generacijom kadeta. Sljedeće nedjelje očekujemo nove kadete koji su sad četvrta godina Vojne akademije na vazduhoplovnom smjeru – ponosno je istakla sagovornica.

Kao prvi, i za sada jedini ženski vojni pilot helikoptera, ova specifična djevojka očekuje da na obuku dođu i dvije djevojke.

– Vidjećemo kako će one da se snađu s obzirom na to da od 2008. godine nijedna djevojka nije upisala vazduhoplovni smjer na Vojnoj akademiji. To je dugi niz godina da na ovom smjeru nismo imali ženske pilote – napomenula je Anja Krneta kapetan i nastavnik letenja na helikopteru “Gazela”.

p10SASVIM “OBIČNA” DJEVOJKA

Zbog profesije kojom je odlučila da se bavi, Anja je vrlo  neobična djevojka. Takođe je takvom čini i to što je prva žena u vojsci koja upravlja helikopterom. Ali, kad skine uniformu i izađe sa posla ona svoje slobodno vrijeme provodi kao i sve druge mlade osobe.

– Imam poprilično bogat društveni život, izlazim sa drugaricama, bavim se jahanjem konja i to od 1999. godine, imam aktivnosti kao i svaka druga djevojka – podjelila je deo svog života nesvakidašnja sagovornica.

Kad izađe sa posla, Anja o njemu ne priča. Ali, kad je pitaju čime se bavi, odgovori da je pilot u vojsci. Nikad se nije navikla na reakcije ljudi kad čuju koja joj je profesija.

– Kad ljudima kažem da sam pilot i da letim helikopterom, reakcije uvijek budu burne. Djevojke se oduševe, a muškarci su ti koji reaguju burno i najčešće se uplaše – ispričala je Anja.

VOJNI PILOT

pPoziv vojnog pilota nije nimalo lak. To je opasan i zahtevan posao. Samo učenje za pilota zahtjeva odricanje i oduzima dosta vremena. Ali on pruža nešto što nijedan drugi posao ne može da da.

p1– Svaki pogled iz naše kancelarije je drugačiji. Kad se nalazite u vazduhu svaki dan je potpuno drugačiji u zavisnosti od toga da li je jutro, podne, noć… Let je drugačiji u zavisnosti od doba dana, godine. Stalno je drugačije i nikad nije dosadno – završila je razgovor za Telegraf.rs harizmatična i neponovljiva Anja Krneta.

ddKad dođu na posao, vojni piloti imaju pripremu leta. Nakon toga odlaze na ljekarski pregled i on se obavlja neposredno prije nego što sjednu u letelicu. Tad sljedi letenje koje traje i po nekoliko časova. Piloti veći dio radnog vremena provedu u vazduhu, a taj osjećaj teško da može da se zamisli i opiše rečima.

On mora da se doživi.