Published On: Wed, Oct 14th, 2020

Najgori dan u Hrvatskoj: Zabilježeno čak 748 novih slučajeva koronavirusa

U posljednja 24 sata zabilježeno je 748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.210. To je novi dnevni rekord.

Među njima je 441 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata, prenosi Index.hr.

Preminule su četiri osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 21.741 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 334 preminulo, ukupno se oporavilo 18.197 osoba od toga 308 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16.598 osoba.

Do danas su ukupno testirane 372.683 osobe, od toga 6.448 u posljednja 24 sata.

Dosadašnji dnevni rekord u broju zaraženih zabilježen je 8. listopada, kada je bilo 542 slučaja zaraze.

Nove mjere u Zagrebu, preporuke za ugostitelje i svadbe

Grad Zagreb je jučer donio program mjera po kojima je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima. Također, obavezno je korištenje maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra. Obustavljaju se posjeti svim korisnicima domova za starije kao i izlazak korisnika izvan domova na dva tjedna.

Objavljene su i nove preporuke za ugostitelje i svadbe. Prema novim preporukama razmak između stolova u svim ugostiteljskim objektima mora biti najmanje 3 metra, razmak između gostiju najmanje metar i pol, zabranjeno je stajanje i stajaća mjesta, kao i plesanje i plesni podij. Covid-redari bit će prisutni na svim mjestima gdje ima više od 50 ljudi. Maske su obavezne za radnike i goste (osim dok sjede za stolom), a za noćne klubove potrebne su rezervacije. Radno vrijeme je ograničeno do ponoći.