Published On: Sri, lis 14th, 2020

Plenković: Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije, tko su akteri, pa i u politici, koji potiču netrpeljivost

O najnovijim događanjima u državi premijer Andrej Plenković progovorio je i na press konferenciji nakon sjednice Vlade

Plenković se na press konferenciji, na kojoj je po prvi put sjedio za stolom pred novinarima, osvrnuo ponovno na pucnjavu u ponedjeljak.

‘Bilo je pucanja na tri policijskih službenika. Srećom, ranjen je samo policijski službenik Oskar Fiuri kojeg smo jučer posjetili. On je dobro, snažan je, mlad je, oporavlja se. Zaželili smo mu brz oporavak. Zahvalili smo svim liječnicima. Prognoze su da je stabilno i da će oporavak dobro ići. To je najvažnije’, rekao je Plenković.

‘Što se tiče počinitelja, on je izvršio samoubojstvo. Riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine. Prema našim procjenama, a vidjet ćemo što će reći DORH, ne samo da je pokušaj teškog ubojstva nego po nama ima elementata terorističkog akta. Zakon govori o ozbiljnom narušavaju političkih struktura, a vlada je takva politička struktura. I riječ je o napadu na život osobe koji može prouzročiti smrt’, rekao je Plenković.

‘Vidjet ćemo što će pokazati istraga, ali nije on ovdje naišao usput na Markov trg u ponedjeljka, došavši iz Kutine s automatskim oružjem i s pištoljem kojim si je oduzeo život’, dodao je.

‘Ovo je ozbiljna situacija koja zahtijeva da kao društvo ispitamo i motive toga što se dogodilo. Ovo je moment koji je prešao granicu’, rekao je premijer, dodavši da su nakon toga morali pojačati sigurnost na Markovom trgu.

‘Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je on bio, izvorima kojima se napajao da napravi ovo. Vidjet ćemo tko je odgovoran, ali moramo se zapitati tko su akteri pa i u politici koji potiču netrpeljivost’, kazao je.

Osudio je izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto.

‘To su izjave koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne i ne pridonose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja. Tu postoji odgovornost različitih medijskih aktera koji svojim emisijama potiču nesnošljivost i mržnju, i to između Hrvata i srpske manjine’, kazao je.

Apelirao je na medije, ali i na oporbu da porade na toleranciji. ‘Apeliram na sve aktere, pa i medijske, komentatore, sve kuće, da podignemo razinu odgvoornosti, podržavanja i uvažavanja, jer samo tako možemo stvarati kulturu koja neće dovesti do ponašanja kakvo smo vidjeli u ponedjeljak. Onaj koji nema dovoljno iskustva možda nema dovoljno informacija i dolazi u situaciju da radi stvari koje smo vidjeli i u ponedjeljak. Ja taj čin osuđujem i smatram da se moramo pozabaviti ovim fenomenom na društvu, ozbiljnije i detaljnije nego do sada’, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na pitanja koja su se postavila u aferi Janaf. ‘Otkako je krenula ova zadnja istraga čuli smo izjave da bi premijer trebao biti obavještavan o nekim sumnjama za kaznena djela, i da bi onda valjda temeljem svoje diskrecije trebao znati tko s kim ruča i večera u lockdownu ili van njega. Tu milsim na predsjednika republike. E vidite, to je izvitoperen način gledanja na rad institucija i politike pa u cijelosti suprotan onome što radi naša vlada, obrazac koji je protuzakonit, da budem jasan’, rekao je Plenković, dodavši da se ne može načuditi oporbi zbog istražnog povjerenstva.

‘Imamo teze da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost. Odbacujem teze o tome i teze da je netko nekoga trebao upozoravati. Možda je Milanović dok je bio premijer znao gdje mu ministri idu na ručak, ja ne znam, ne znam ni gdje on ide. Ne treba nikoga voditi za ruku i govoriti gdje da ruča’, rekao je.

‘Svatko na javnoj dužnosti mora biti svjestan da je odgovoran za to što radi, gdje radi. Nije to odgovornost predsjednika vlade. Ovo govorim jer sam puštao da vidim što će se sve pustiti ovih dana, kakav ćemo sve scenarij čuti. A ovdje imamo ozbiljan problem radikalizacije, domaćeg ekstremizma, hrvatski proizvod, kojim ćemo se baviti’, dodao je ponovno na temu napada na Markovom trgu.

Upitan koja je politička platforma mogla utjecati na Bezuka da napravi ovo, Plenković je kazao da će to istraga pokazati. ‘Ne mogu uprijeti prstom ni u koga sada, ali čujem i gledam tko što govori. Ali ako netko vladu kvalificira kao hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju, možete i tim putem krenuti’, dodao je.

Plenković je rekao da ne isključuje da se ovakav incident ponovi. ‘Ako smo imali toliko objava koje su davale potporu zločinima, to je ozbiljan problem. Internet je u jednom dijelu je izvukao i najgore. A to je i odobravanje ovakvog akta. To je zlo. Taj tko piše takve komentare trebao bi se zapitati da je njegov tata ili sin bio meta rafala da li bi rekao da je to najbolje’, rekao je Plenković.