NAGRADA “Antun Branko Šimić” Zirdumoj sarajevskoj učiteljici modnog krojenja…

Književna nagrada “Antun Branko Šimić” za 2015. dodijeljena je sinoć Anti Zirdumu za roman “Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.”, kojeg je objavilo poduzeće Dobra knjiga iz Sarajeva 2014. godine.
Obrazlažući odluku, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić kazao kako je autor, kombinirajući dnevničku i epistolarnu formu, uključujući u pripovijedanje znanja o vremenu i ljudima koji su u njemu živjeli te umećući pjesme i tekstove vezane za to vrijeme i ljude koje prikazuje, ovim romanom ostvario zanimljivo djelo lagane čitateljske prohodnosti.
– Odabravši ovakav umjetnički postupak kojim će kroz dnevničku formu iznijeti događaje, romanopisac je dopustio svojim likovima da govore o vremenu u kojemu su živjeli, omogućio im je da svojim govorom sami sebe karakteriziraju te je time ostvario moderan roman kojim je vjerno oslikao jedno davno, ali prijelomno vrijeme. Zato je zbog aktualnosti i univerzalnosti tema kojima se bavi u romanu postižući pri tome visoku umjetničku vrijednost Upravni odbor DHK HB odlučio Godišnju nagradu “Antun Branko Šimić” dodijeliti književniku Anti Zirdumu, kazao je Sivrić.
Tijekom sinoćnje svečane Akademije više nagrada dodijeljeno je i mladim pjesnicima koji nisu objavili nijednu knjigu. Prigodne govore tijekom svečanosti održali su izaslanik Hrvatskog sabora, zastupnik Jozo Marić te predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović.
U već tradicionalnom dijelu programa nastupile su pjesnikinje Marina Kljajo Radić i Miljenka Koštro te pjesnici Tomislav Žigmanov, Dragan Marjanović i Miroslav Mićanović koji su recitirali su svoje stihove.
U sklopu Akademije održan je hommage nedavno preminulom pjesniku Krešimiru Šegi. Posljednji broj (81/82) Motrišta (časopis Matice hrvatske Mostar) posvećen je istaknutom hrvatskom i bh. pjesniku i u njemu su objavljeni članci pedeset autora koji su preminulom pjesniku na taj način odali poštovanje.
Glavni urednik Motrišta Miro Petrović je održao govor o svome prijateljevanju i suradnji sa Šegom, a akademik Josip Muselimović je pročitao svoj članak iz Motrišta koji je posvetio Šegi, javlja Fena.
U programu su sudjelovali klapa Bratovština i Zbor Osnovne škole A. B. Šimić iz Drinovaca, a na kraju je otvorena izložba likovnih radova grudskih osnovnih škola. Manifestaciju je uz prigodne zahvale zatvorio načelnik Gruda Ljubo Grizelj, koji je ujedno bio i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Šimićevih susreta.

more recommended stories