Published On: Fri, Aug 7th, 2015

NADA ZA TOMISLAVA: Teroristi razmišljaju o produženju roka za još 48 sati

IZVORI bliski terorističkoj grupi koja drži Tomislava Salopeka kazali su kako se razmatra produženje roka od 48 sati, unutar kojih bi se njihovi zahtjevi vezani uz razmjenu taoca trebali ostvariti, javljaju egipatski mediji. Usto, doznaje se i kako pregovaranje s teroristima i udovoljavanje njihovim zahtjevima nije nešto što egipatske vlasti u potpunosti odbacuju.

Podsjetimo, Islamska država objavila je danas digitalni sat koji otkucava do isteka roka ultimatuma kojeg su izdali u zamjenu za život otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Džihadisti su, podsjećamo, u srijedu najavili da će Salopeka pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatske vlasti ne ispune njihove zahtjeve. Prema satu, koji je u međuvremenu uklonjen s interneta, rok istječe u 17:35 sati po hrvatskom vremenu.
Egipatski dnevni list Al Masrij al Joum je objavio, pozivajući se na obavještajne izvore, da su u potragu za otetim Hrvatom uključene četiri egipatske sigurnosne službe. Vjeruju da islamisti drže Salopeka u pustinji kod granice s Libijom. Operacijom traganja rukovodi egipatski ministar unutarnjih poslova Magdi Abdel Gafar.
Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako vlasti “ubrzano rade” na lociranju hrvatskog taoca kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS).
“Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen”, izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.
“Pustite mog sina da se vrati svojoj obitelji”
“Molim vas pustite mi sina”, apel je kojeg je Zlatko Salopek, otac otetog Hrvata Tomislava Salopeka, uputio džihadistima Islamske države u razgovoru za francusku agenciju AFP.
“Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek novinarima AFP-a u svom obiteljskom domu u Vrpolju.
Podsjećamo, Salopek je otet 22. srpnja u Kairu. U Egiptu je radio kao menadžer za francusku tvrtku Company General Geoscience. Salopeka su džihadisti oteli na putu prema poslu; vozača su izvukli iz automobila i ostavili na cesti, te oteli mladog hrvatskog državljanina. U automobilu su kasnije pronađeni Salopekovi osobni dokumenti.
Zlatko Salopek zahvalio je i francuskim vlastima na svemu što čine kako bi njegovog sina vratili kući. “Zahvaljujem Francuskoj na svemu što su do sada napravili i molim ih da surađuju s egipatskim vlastima kako bi spasili mog sina”, rekao je Zlatko Salopek.
Pusić otišla u Kairo
U Kairo je jučer, podsjećamo, otputovala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Sa sobom je povela i Natašu Salopek, suprugu otetog Hrvata. U Kairo je Pusić otputovala u dogovoru s egipatskim vlastima.
Podsjećamo, u srijedu poslijepodne Islamska država objavila je snimku u kojoj zarobljeni Tomislav na koljenima objavljuje kako će biti ubijen, ako egipatske vlasti u roku od 48 sati ne oslobode zatvorene muslimanke. Radi se o islamisticama koje je egipatska vlast nedavno uhapsila u velikoj akciji protiv ekstremista i disidenata.

“Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i iz Hrvatske sam. Oženjen sam za Natašu, a imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku u Kairu u Egiptu. Vojnici Islamske države ulovili su me 22. srpnja. Žele me zamijeniti za muslimanske žene koje su u egipatskim zatvorima. To se mora dogoditi u roku od 48 sati. U suprotnom, ubit će me”, poručuje Salopek.
Bivši veleposlanik u Egiptu: Šanse su male
Vojni analitičari i stručnjaci za sigurnost već su ranije kazali kako su male šanse za spas Tomislava Salopeka. Dosadašnja iskustva s džihadistima Islamske države ne daju razloga za optimizam. Sličnu stvar je u razgovoru za HRT ponovio i bivši veleposlanik RH u Egiptu Daniel Bučan.
“Načelno su u ovakvim situacijama šanse poprilično ograničene jer državne vlasti ne žele pregovarati i popuštati teroristima. Bojim se da za to egipatske vlasti nisu spremne. Naša diplomacija očito čini sve što može, ali oslobađanje ovisi o egipatskim vlastima i bojim se da neće pokazati slabost pred teroristima”, kaže Bučan.
I Kolinda u misiji spašavanja Hrvata
Predsjednica se uključila u misiju spašavanja Tomislava Salopeka. Ona je uputila poziv egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju.
“Jedino što vam mogu reći je da ću se jutros čuti sa egipatskim predsjednikom al-Sisijem, posebno oko toga, ali ostale detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.
Al-Sisi se nije oglasio
Predsjednik Egipta nije se još službeno oglasio o zahtjevima Islamske države. Al-Sisi je bio zauzet svečanim otvorenjem proširenog Sueskog kanala, kojeg je otvorio u vojnoj uniformi, na čelu kolone brodova, dok su iznad njega letjeli vojni avioni i helikopteri.
Ceremoniju je pratilo vrlo jako osiguranje, upravo zbog opasnosti od džihadista Islamske države. Al-Sisi je na ceremoniji otvaranja obećao da će pobijediti militantne islamiste, koje smatra najvećom prijetnjom Egiptu otkad je preuzeo vlast od svrgnutog lidera Muslimanske braće Muhameda Morsija.