Nabaviti flotu Air traktora s bazom u Mostaru i ispitati nenamjensko trošenje sredstava u FUCZ

Nabavka letjelica za gašenje požara je jedan od najeklatantnijih primjera sarajevskog diskriminiranja područja s hrvatskom većinom i primjera političke majorizacije Hrvata u praksi, navodi u priopćenju za javnost Hrvatska republikanska stranka. Pitaju se zašto aktualni politički vrh Hrvata ne diže ovu tematiku na višu razinu, nego ovih dana izlaze s prijedlozima nabavke letjelica koji su u praksi neprovedivi? Odgovor na ovo pitanje, kažu Republikanci, dao je Ured za reviziju prigodom objave izvješća revizije FUCZ.

Revizija je, kažu, utvrdila, samo u prošloj godini, nenamjenski utrošak desetina milijuna KM za zaštitu i spašavanje, dokumentiravši kako je svaki Plan korištenja sredstava kreiran od strane vodstva FUCZ, Solaka i ekipe, instalirane od strane SDA, a odobrila ministrica financija Jelka Miličević.

Hrvatska republikanska stranka podsjeća kako je još 2008. urađena znanstvena „Stručna studija opasnosti od požara“, gdje je tim najvećih stručnjaka iz oblasti definirao područje južne i jugozapadne Hercegovine područjem najvišeg rizika od požara. Predložena je i nabavka dva tipa zrakoplova (Air tractora) za gašenje požara i nabavka eskadrile od 4 aparata, čija bi baza, radi blizine Neumskog kanala, Jablaničkog, Buškog i Ramskog jezera, a i zbog činjenice da se nalazi u središtu područja sa najvećim rizikom od požara, trebala biti Zračna luka Mostar. Osigurana su i sredstva za nabavku istih. No, tada, kažu, isplivava problem.

-Platformaška vlada s Nerminom Nikšićem na čelu je stopirala cijeli projekt, jer su kao bazu željeli Sarajevo i/ili Tuzlu, nipošto Mostar. Razlog je što bi cijeli projekt uposlio minimalno 30-ak osoba. Te osobe nipošto nisu smjele biti uposlene u Zračnoj luci Mostar. Osigurani novac za nabavku ostao je na računu i mimo namjene nabavke letjelica nije mogao biti potrošen. Nakon Platforme dolazi nova vlast, sa SDA/HDZ-om na čelu koja je, pogađate, potrošila taj namjenski novac putem projekata nabavke opreme za hobije Fahrudina Solaka i stranačke projekte vladajuće SDA/HDZ koalicije, stoji u priopćenju HRS-a.

O tome kako se novac trošio napominju pisali su na desetine puta zadnjih godina, slali uzaludne prijave Tužiteljstvu puno prije afere „Srebrna malina“, dokazujući zajedničko djelovanje koalicijskih struktura u nenamjenskom trošenju naših novaca. Zadnje Izvješće Ureda za reviziju o reviziji FUCZ, ističu, je pokazalo kako su bili u pravu.

-Izvješće je potvrdilo višegodišnju praksu nenamjenskog utroška sredstava, višemilijunska avansna plaćanja bez preuzimanja plaćene robe, odabire ponuđača bez ikakvih kriterija, a ono što je nama najzanimljivije, potvrđeno je kako je na svaku izmjenu Plana korištenja sredstava pozitivno mišljenje dala komandantica, ministrica Jelka Miličević, tvrdi HRS.

Ističu kako im je ova činjenica posebno zanimljiva, budući su iz vrha HDZ-a vječno negirali bilo kakvu umiješanost u trošenje milijuna i milijuna namjenskog novca za zaštitu i spašavanje, nazivajući HRS „populistima“. Izgleda kako i u Uredu za reviziju rade sve sami populisti, dodaju.

Kada se radi o sustavu gašenja požara iz zraka, “Republikanci” ističu kako ne treba izmišljati toplu vodu, što se vidi ovih dana ne samo od novinara, nego i od političkih dužnosnika koji zabrinutim pogledom obilaze požarišta.

-Struka je još 2008. dala svoje mišljenje, treba samo ispoštovati što struka nalaže, bez pretjeranih pametovanja. Nabavka flote Air traktora, s bazom u Mostaru, no prije toga ispitati kamo je i za koje namjene nestao novac za njihovu nabavku, a koji je za to bio osiguran još prije deset godina, predlaže HRS. Paralelno s tim, kažu, treba donijeti Zakon o šumama HNŽ, jer je većina požara kod nas, tvrde, rezultat kriminala u oblasti šumarstva, što se godinama samo gura pod tepih.

Na kraju priopćenja HRS izražava zahvalnost zbog činjenice da je FUCZ napokon došla na red kada je revizija u pitanju i da se “konačno dokumentiralo kako u praksi funkcionira borba za nacionalne interese i svađa na relaciji SDA-HDZ”.

-Drago nam je što ne obitavaju „populisti“ samo u HRS-u, nego evo i u Uredu za reviziju institucija./HMS/