Published On: Ned, stu 30th, 2014

Na velikom prosvjednom skupu protiv HNS-a deseci tisuća ljudi

Torcida je dignula Dalmaciju na noge. Na velikom prosvjednom skupu protiv HNS-a i stanja u hrvatskom nogometu na splitskoj Rivi, prema nekim procjenama, okupilo se više desetaka tisuća ljudi. Nije bilo incidenta.

Navijački klub Hajduka je zatražio ostavku cijelog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Prosvjed je bio i poziv državnim institucijama da se pokrenu, iskoriste zakonodavne mogućnosti i riješe stanje u hrvatskom nogometu, kažu navijači koji su došli iz cijele Dalmacije i susjedne BiH.

Na početku skupa preko razglasa je zatraženo da skup protekne mirno i dostojanstveno. Prosvjednici su nosili ispred velike pozornice višemetarski transparent na kojem piše Uefa, zašto toleriraš nepravednost HNS-a, naje…. zbog polufinala ’98.

A u mnoštvu transparenata koje nose nazočni između ostalih piše HNS je gotov!, ZG=BG, Zašto lažeš Borovec?, Nije ni Musolini, nije ni Tito, neće ni Mamić, Hrvatski sportski savezi najveće kukavice … i drugi. Sudionici skupa izvikivali su pogrdne uzvike na račun HNS-a i njegovih čelnika.

Skup je počeo sviranjem hrvatske himne i minutom šutnje kojom je odana počast nedavno preminulom legendarnom vrataru Hajduka Ratomiru Vučkoviću te navijaču Hajduka Grubišiću Čabi koji je preminuo prije godinu dana, a bio je jedan je od inicijatora akcija za ravnopravnost Hajduka u hrvatskom nogometu.

Među nazočnima su bili predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, predsjednica NO Hajduka Branka Ramljak i predsjednik Skupštine Hajduka Vinko Radovani.
Nakon njihovog govora, ali i govora koji su održali Ivo Bego Goran Vučević i Nikola Koceić Bilan na Rivi je uslijedio i koncert splitske grupe Kuzma i Shaka Zulu. Točno sat i pol vremena nakon početka u 15.30 s govornice je rečeno kako je prosvjedni skup završio. Prosvjednici su pozvani da se u miru raziđu što su i napravili, te je u tom trenutku na jednom od trajekata koji su ulazili u luku na palubama upaljeno nekoliko bengalki u znak potpore. Inače, današnji prosvjed su glasnim trubljenjem poduprli brodovi koji su se nalazili u luci, ali i veliki broj vozača.

ABC Portal