Published On: Sub, ruj 21st, 2019

Na ulicama Pariza više od 7.000 policajaca

Više od 7.000 policajaca bit će raspoređeno danas u Parizu zbog straha da će se pristalice ‘žutih prsluka’ i radikalni, anarhistički elementi ‘ubaciti’ među sudionike prosvjeda protiv klimatskih promjena.

Za danas su najavljena i okupljanja pristalica “žutih prsluka”, koji već 10 mjeseci prosvjeduju protiv predsjednika Emmanuela Macrona, koga su optužili da nije u dodiru s realnošću i ne poznaje situaciju običnih Francuza. Prosvjedi su prvobitno izbili zbog povećanja taksa na gorivo.

Macron je jučer pozvao na “mir”, rekavši da iako je dobro da ljudi izraze svoje stavove, oni ne smiju da poremete klimatske prosvjede, ali i događaje iz oblasti kulture koji su planirani za danas. Šef policije Pariza Didier Lallement rekao je da će 7.500 policajaca biti raspoređeno danas u Parizu.

 

Glavna figura “žutih prsluka” Jerome Rodrigues rekao je da su današnji prosvjedi veoma važni i da će u Pariz doći veliki broj ljudi. Vlasti Pariza ranije su zabranile prosvjedna okupljanja na Chanseliseu.

U Parizu se ovog vikenda obilježavaju i Dani europske baštine kada su državne i privatne zgrade, koje su inače zatvorene, otvorene za posjetitelje, navodi AFP, prenosi Srna.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare