Published On: Sub, lis 5th, 2013

Na temelju ugovora o izručenju stotine počinitelja kaznenih djela privedeno pravdi

SARAJEVO – Bijeg Dominika Ilijaševića Come iz zatvora u BiH , a koji je , u međuvremenu , ” lociran ” u Republici Hrvatskoj , aktualizirao je pitanje u vezi s izvršavanjem obveza proisteklih iz ugovora o izručenju i pravnoj pomoći u kaznenim stvarima , odnosno transferu osuđenih osoba .

Prema raspoloživim informacijama , Ministarstvo pravde BiH zvanično je obaviješteno o tome da je Dominik Ilijašević državljanin Hrvatske , s prijavljenim prebivalištem u toj zemlji , iz čega proizlazi da ne može biti izručen , pa će , u skladu s utvrđenom procedurom , biti neophodno zatražiti priznavanje i izvršavanje presude u toj susjednoj zemlji .

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je u razgovoru za Fenu , au kontekstu međudržavnih ugovora o izručenju , da naša zemlja s većinom država ima potpisane ugovore o izručenju , s tim da na izručenje počinitelja kaznenih djela većinu zemalja obvezuje i Europska konvencija o ekstradiciji i drugi multilateralni ugovori .

Na upit u vezi s koracima koje BiH , odnosno njene nadležne institucije poduzimaju u tom pogledu , Bakić odgovara : ” Mi sa svoje strane činimo sve da uspostavimo sve moguće mehanizme za dovođenje počinitelja kaznenih dijela pred lice pravde , ali rezultati te suradnje uvijek ovise i od drugih strana ” .

Naglašava da je veliki napredak u protekle dvije – tri godine Ministarstvo pravde BiH ostvarilo u omogućavanju izručenja počinitelja kaznenih dijela koji su kazne izbjegavali prebjegom u zemlju državljanstva , a riječ je o kaznenim djelima organiziranog kriminala , korupcije i pranja novca .

– Ugovore o izručenju vlastitih državljana potpisali smo sa svim zemljama regije te je na ovaj način na stotine počinitelja kaznenih dijela već ” privedeno pravdi ” – precizira Bakić , navodeći da u zemljama regije , odnosno između zemalja bivše Jugoslavije , ranije nije postojala mogućnost sklapanja bilateralnih ugovora koji bi regulirali pitanje izručenja vlastitih državljana .

Dodala je da su prepreka izručenju bile ustavne odredbe koje su zabranjivale izručenje vlastitih državljana .

Bakić pojašnjava da Ustav Bosne i Hercegovine , kao i ustavi FBiH i RS – a ne sadrže odredbu o zabrani izručenja vlastitih državljana , čime su ostvareni uvjeti za zaključivanje spomenutih ugovora .

Naglašava da ni u zemljama Europske unije ne postoje ograničenja za izručenje vlastitih državljana zemlji u kojoj je kazneno djelo počinjeno , te da u ovim zemljama postoji i jedinstven račun za uhićenje , tako da se borba protiv kriminala i uhićenje počinitelja kaznenih djela odvija jednostavno , bez obzira na državljanstvo koje počinitelj kaznenog djela posjeduje .

Kada se radi o drugim zemljama svijeta , Bakić podsjeća da se u pojedinim slučajevima izručenje odobrava na temelju tzv . reciprociteta kao što je to slučaj s Australijom , pojašnjavajući da reciprocitet podrazumijeva mogućnost dogovora o izručenju određene osobe .

– Iako smo na tome više puta insistirali , Autralija nije iskazala interes da potpiše ugovor o izručenju i jasnije definira ovu obvezu , a osim Australije , posebno je zanimljiva i Kanada koja dosad nije potpisala ugovor o izručenju s našom zemljom , niti pristaje na uspostavu ” reciprociteta ” – ističe .

Istodobno , podsjeća na slučaj u kojem je BiH tražila izručenje osobe koja se teretila za ubojstvo .

– Raspisana je potjernica , osoba je locirana , ali su nas kanadski pravosudni organi obavijestili da nema ugovor koji ih obvezuje na izručenje . Ministarstvo pravde BiH i dalje poduzima sve napore da bi došlo do zaključenja navedenog ugovora , ali ugovori su uvijek volja dviju strana – navodi Bakić .

S druge strane , kako dalje navodi , s Republikom Italijom su zaključeni svi potrebni sporazumi o izručenju , a na ekstradiciju ih obvezuje i spomenuta europska konvencija , ” pa ipak , nedavno smo imali slučaj ” Janjić ” kada je proveden cijeli postupak , osoba je pritvorena , ali smo uoči samog izručenja od Republike Italije obaviješteni da on više nije dostupan , odnosno da se više ne nalazi u pritvoru ” .

– Ni nakon naših upornih urgencija , još nismo obaviješteni o razlogu zbog kojeg ova osoba više nije dostupna za izručenje . Nažalost , ovo nije usamljen slučaj i slične stvari su se dešavale i sa SR Njemačkom – kazala je Bakić u razgovoru za Fenu .

( Vijesti.ba / Fena )