Na stotine šefova država i vlada dolazi na pogreb kraljice Elizabete II., u London ide i Milanović

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana 19. rujna. Ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović bit će na pogrebu kraljice Elizabete II. u ponedjeljak u Londonu, potvrđeno je iz njegova ureda.

Očekuje se da će na pogreb doći stotine šefova država i vlada i drugih državnika iz cijelog svijeta te nekoliko europskih kraljica i kraljeva.

Pogrebu će prisustvovati američki predsjednik Joe Biden, potvrdili su dužnosnici. Bijela kuća je objavila da će Biden doći sa suprugom Jill.

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana 19. rujna. Ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Britanci će dobiti još jedan slobodan dan.

Dostojanstvenici će u Westminstersku opatiju putovati u autobusima s pratnjom, a “zbog strogih sigurnosnih i cestovnih ograničenja” od njih će se tražiti da ne idu svojim privatnim državnim vozilima, navodi se u dokumentima koje je vidio Politico.

Politico je izvijestio da će samo šefovi država i njihovi supružnici ili partneri biti pozvani na pogreb 19. rujna zbog ograničenog prostora u povijesnoj građevini.

I članovi europskih kraljevskih obitelji navodno će doputovati u London na sprovod, uključujući one iz Španjolske, Belgije, Norveške, Danske, Švedske i Nizozemske.

Posljednje počivalište kraljice Elizabete II. bit će u kapeli svetog Jurja u Windsoru, pokraj istoimenog kraljevskog dvorca.

Programi turističkih grupa koje s domaćim agencijama kreću ka Londonu ovog tjedna prilagodit će se situaciji i protokolima u povodu smrti i ispraćaja britanske kraljice, a dok u agencijama nema rasta zanimanja za ta putovanja, Croatia Airlines bilježi veću potražnju za letovima u London nego lani.

Doznaje se to iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa, iz koje na upit Hine ima li porasta zanimanja domaćih putnika za London ističu da ovih dana bilježe porast potražnje za letovima u London i iz Zagreba i iz Splita.

To komentiraju najviše dijelom ukupnog oporavka potražnje za uslugama zračnog prometa ove godine, nakon smirivanja globalne zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

“Teško je procijeniti razloge putnika koji se odlučuju za putovanja, odnosno jesu li motivi turističke, privatne ili poslovne prirode, ali potražnja za letovima za London je sada veća nego lani u isto vrijeme”, kažu iz Croatia Airlinesa, podsjećajući da će letove za London imati i u zimskom redu letenja.

Iz putničkih agencija komentiraju da nemaju povećan broj upita za grupne polaske u London zbog aktualne situacije, ali smatraju da će ljudi iz Hrvatske ipak putovati u London zbog toga i više u individualnoj organizaciji.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain naglašava da je London generalno atraktivna turistička destinacija u jesenskom razdoblju te da je aktualna ponuda putovanja prema tom gradu rasprodana, a da će se programi grupa prilagoditi situaciji i protokolima.

“Agencije ne očekuju povećan interes za posjet Londonu u danima žalosti zbog smrti britanske kraljice, ali svakako se očekuje da će popularnost kraljevske obitelji i promjene u monarhiji u idućim mjesecima doprinijeti popularnosti Londona čemu će se agencije pravovremeno prilagoditi”, kaže Fain.