Published On: Uto, stu 20th, 2018

Na putu od BiH do EU život izgubilo 12 migranata

Od početka godine do listopada, smrtno je stradalo 12 migranata na ruti od Bosne i Hercegovine preko Hrvatske do Slovenije, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Posljednji slučaj smrtno stradalog migranta dogodio se prije 5 dana, kada su ribari na obali Drine u mjestu Roćević pronašli tijelo neidentificiranog mladića. Mrtvozornik je ustanovio da na tijelu nema tragova nasilja te je priopćeno da se mladić najvjerovatnije utopio i da se radi o migrantu.

Njegovo utapanje dovodi se  uvezu sa prevrtanjem čamca na kojem su bili ilegalni migranti a koje su graničari spasili. Nekoliko dana poslije pronađeno je tijelo.

Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH kaže da svaki smrtni slučaj mora biti prijavljen nadležnom Ministarstvu.

“Naši službenici kada pronađu tijelo, moraju odmah obavijestiti nadležni MUP. Mi nemamo te evidencije, nego postupamo od slučaja do slučaja. Dakle, svaki otkriveni slučaj evidentira se u kantonalnim ili entitetskim polciijskim strukturama”, kaže Dujković.

Od siječnja do danas, novinske stupce punile su najstrašnije priče o stradanju migranata. Od ulaska u BiH, najčešće plivajući preko hladne i brze Drine, do izlaska iz naše zemlje opet preko Save ili u još gorem slučaju preko izuzetno opasne i minama zasijane Plješevice.

Jedan od strašnijih slučajeva koje su otkrili novinari je i događaj od 11. kolovoza u okolini Ogulina u Hrvatskoj kada su dva muškarca pronađena mrtva ispod odrona kamenja i zemlje.

“Zatrpao ih je odron dok su spavali”, rekli su novinarima mještani sela Tomići.

Dok su spavali, došlo je do velikog odrona kamenja a na dvojicu iz grupe strovalile su se dvije gromade. Jedan migrant je na mjestu preminuo, a drugi je bio teško povrijeđen.

Četvorica preživjelih migranata zaputila su se nazad prema Tomićima gdje su u zoru počeli da lupaju po vratima kuća ne bi li doveli bilo kakvu pomoć.

Ali, s obzirom na zabačenost lokacije na kojoj su noćili, put do Tomića se odužio a teško ranjeni migrant je u međuvremenu podlegao povredama. Imali su dokumente da su državljani Sirije te da obojica imaju 24 godine, ali autentičnost tih dokumenata nije potvrđena, piše “Avaz”.

Dalje, region je obišla priča iz juna ove godine kada je imam iz Bratunca Elvir ef. Hodžić na gradsko groblje Bratunac ukopao migranta koji se utopio u Drini.

“Obavijestili smo naše pretpostavljene u Tuzli i Sarajevu, ali to je sve trajalo sedam dana. Također, svi su nam sugerirali da tražimo savjet od nadležnih što da uradimo. Mnogo smo razočarani jer smo kontaktirali i Vijeće ministara BiH, svi su prebacivali odgovornost, a u Ministarstvu sigurnosti BiH nam je rečeno da postupimo kako mislimo da je najbolje”, rekao je tada ef. Hodžić.

Jednako šokantna je bila priča iz Slovenije kada su radnici lokalnog preduzeća za uređenje puteva prilikom čišćenja terena između Obrova i Hrušice na zapadu Slovenije, nedaleko od granice s Italijom, otkrili već raspadnuto tijelo.

“Tijelo je bilo bez glave i ruku koje su po svemu sudeći s mrtvaca otrgale divlje zvijeri”, svjedočio je radnik, prenijeli su mediji.

Kako je objavio list “Primorske novice”, radnik komunalnog poduzeća CPK najprije je u žbunju uz put zagredao ranac, a desetak metara dalje i već djelimično raspalo tijelo. Policija je potvrdila da je bila obaviještena o pronalasku tijela ali da na njemu nije bilo tragova nasilja koji bi sugerirali da se radi o nasilnoj smrti, ali određena je sudska obdukcija tijela.

Prema pričama pojedinih policajaca u Unsko – Sanskom kantonu, na Plješevici je nađeno nekoliko raskomadanih tijela migraanta. Pronašli su ih, navodno, planinari iz Hrvatske ali o tome za sada, nema  potvrda niti rezultata istrage, iako su snimljene fotografije raskomadanih tijela, dodaje “Avaz”.

Zbog nepristupačnosti terena, veliki problem predstavlja i izvlačenje tih tijela iz minskih polja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare