Published On: Pon, velj 18th, 2013

NA HELOZOVM UDARU JER JE ŠTITIO ZAKON: “Poremetio sam vaš nezakonit rad”

Protiv pomoćnika ministra za pitanja branitelja Federacije BiH Martina Frančeševića pokrenut je disciplinski postupak unutar ovog ministarstva, jer je sudjelovao u javnoj raspravi o osporavanju neustavnih odredbi Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite Federacije BiH.
Iako ističe da je radio na zaštiti ustavnosti i zakonitosti, Frančešević se našao na udaru ministra Zukana Heleza i njegovih suradnika. Kako se u međuvremenu angažirao na utvrđivanju ustavnosti još jedne sporne uredbe, Frančešević je odlučio preduhitriti ministra i sam predložio pokretanje disciplinskog postupka protiv sebe! – Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući o zahtjevu predsjednika Federacije BiH za utvrđivanje ustavnosti uredbe o privremenom preuzimanju dijela dužnosti prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane iz oblasti vojnih evidencija, na temelju člana IV.C.10 Ustava Federacije BiH, nakon sjednice Suda održane 18.12.2012.godine, donio je presudu kojom je utvrdio da uredba nije u suglasnosti s Ustavom Federacije BiH. S obzirom da sam aktivno sudjelovao u aktivnostima podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, a i kasnije u njegovom preciziranju, predlažem samog sebe za pokretanje disciplinskog postupka protiv mene, napisao je Frančešević u prijedlogu koji je službeno dostavio ministru Helezu i disciplinskom povjerenstvu unutar Ministarstva. Neuobičajeno situaciju u kojoj jedan službenik podnosi prijavu za pokretanje disciplinskog postupka protiv samog sebe, Frančešević objašnjava “mjerilima“ ministra Heleza i njegovih suradnika.
Osporene uredbe
– Ovakvim svojim djelovanjem, sukladno Zakonu o državnoj službi i aktivno sudjelujući u postupcima koji imaju za cilj zaštitu Ustava Federacije BiH, a što je potvrdio i Ustavni sud u svojoj presudi glede osporene uredbe, uzimajući u obzir dosadašnju praksu i iskustva u radu ovog ministarstva kojim Vi rukovodite, ja smatram da sam suglasno mjerilima Vas i vaših suradnika sasvim sigurno poremetio Vaš (ne)zakonit rad i time su stečeni uvjeti za vođenje disciplinskog postupka protiv mene, te Vam u tom smislu i dostavljam ovaj prijedlog, za pokretanje novog disciplinskog postupka, ili proširenje već pokrenutog po sličnoj stvari – navodi Frančešević.