Published On: Ned, kol 27th, 2017
#3rd | By Desk

Na Bukovici proslavljen blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja

Na Bukovici je već uobičajeno Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja slaviti posljednje nedjelje kolovoza. Tako je bilo i ove godine.

Brojne i šarolike skupine već od jutra pristizale su kapelici sv. Ivana sa svih strana. S istočne strane – od Guče Gore – moguće je doći automobilima i većina je tako i stigla. S jugozapadne strane – one što se strmoglavice veže s Travnikom – stizale su pješice samo zdrave noge, ali ne u malom broju. Do početka mise u 11 sati sabralo se više od tisuću duša.

A bilo ih je od Brajkovića, Viteza, Bile, Bučića, Novog Travnika, Doca, Travnika, Ovčareva do onih iz inozemstava koji se još zatekoše na odmoru.

Misu je predvodio i propovijedao Fra Davor Petrović – samostanski vikar, – a u koncelebraciji su bili fra Drago Pranješ, fra Slavko Petrušić i fra Velimir Valjan.

Dan je bio prediva, okupan suncem i laganim povjetarcem, pa su mnogi iskoristili priliku za odmor na obroncima Vlašić planine.

Prema Rimskom martirologiju 29. kolovoz izabran je  za proslavu mučeništva ili glavosijeka sv. Ivana Krstitelja, jer je na taj dan po drugi put pronađena časna njegova glava. Ta je glava kasnije bila prenesena u Rim, gdje se s velikim poštovanjem čuva u crkvi Sv. Silvestra ad Campum Martium. Osim sv. Marka, mučeništvo sv. Ivana opisuje sv. Matej i sv. Luka. Ti opisi idu u red najdramatičnijih scena Novoga zavjeta. Na Bukovici se na spomen tog datuma tradicionalno slavi misa na posljednju nedjelju u osmom mjesecu.

/drukciji.ba/