Published On: Ned, kol 27th, 2017

MEKTIĆ: BiH neće “žmuriti”, ne želi biti tranzitna zemlja za ilegalne migracije

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Trebinju da BiH ne želi biti tranzitna zemlja za ilegalne migracije za Zapadnu Europu.

On je istakao da BiH neće “žmuriti” pred tim problemom i da neće dozvoliti da bude tranzitna zemlja, zato što želi da bude dio europskog sigurnosnog sistema.

“Dat ćemo sve da povećamo i svoju i sigurnost EU. Držimo problem pod kontrolom, upravljamo procesom migracija”, rekao je Mektić novinarima.

On je napomenuo da je migrantska kriza koja je bila na balkanskoj ruti presječena dogovorom EU i Turske, što je u značajnoj mjeri zaustavilo te migracije, prenosi Srna

“Međutim, mi imamo oko 10.000 migranata koji su ostali zaglavljeni između Turske i Zapadne Europe. Oko 8.000 njih se nalazi u izbjegličkim centrima u Srbiji i ovo je sada vrijeme da najviše tih takozvanih zaglavljenih migranata traži rute i način da dođe do Zapadne Europe”, rekao je Mektić.

On navodi da to vrlo vješto koriste trgovci ljudima, te se pojavljuje organizovani kriminal.

Komentirajući sve češće otkrivanje migranata na području Hercegovine, Mektić je rekao da nije riječ o novoj ruti, već da su to klasične pojačane ilegalne migracije, te rezultat rada Granične policije, lokalnih policija i Službe za strance.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>