Published On: Čet, velj 24th, 2022

MVPBiH FORMIRAO KRIZNI ŠTAB: Ruskoukrajinska kriza odlična prilika da Turković uposli još jednu prijateljicu?

Krizni štab je u stalnoj komunikaciji sa misijom BiH pri OSCE, imajući u vidu da se jedan dio bh. državljana nalazi u misiji te organizacije u Ukrajini. Prema sadašnjim informacijama, niko od njih za sada nije direktno ugrožen

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je proteklih dana formiralo Krizni štab koji prati situaciju te poduzima aktivnosti u vezi sa asistencijom bh. državljanima koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Krizni štab je u stalnoj komunikaciji sa misijom BiH pri OSCE, imajući u vidu da se jedan dio bh. državljana nalazi u misiji te organizacije u Ukrajini. Prema sadašnjim informacijama, niko od njih za sada nije direktno ugrožen. Također, MVP je u komunikaciji i sa rukovodstvom OSCE-a.

Ambasadi BiH u Mađarskoj koja nerezidentno pokriva Ukrajinu će biti pridodate i ambasade u Moskvi i Varšavi, a kako bi se i drugim bh. državljanima, koji se eventualno nalaze na teritoriji Ukrajine ukoliko iskažu potrebu, mogla pružiti pomoć.

Svi koji trebaju asistenciju i pomoć mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Mađarskoj na sljedeće tefone: + (361) 212 01 06, + (361) 212 01 07, + (361) 212 01 09 ili na mail embassybih@ambasadabih.hu.

Također, MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: emergency@mvp.gov.ba.

“Bh. državljani u Ukrajini nisu izloženi bilo kakvoj direktnoj opasnosti”

Niko od bosanskohercegovačkih državljana koji se trenutno nalaze u Ukrajini nije izložen bilo kakvoj direktnoj opasnosti, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informisalo je odlukom ministrice Bisere Turković krizni štab koji djeluje već neko vrijeme i koje je u stalnoj komunikaciji vezano za bh. državljane u Ukrajini.

“Na vezi smo sa grupom bh. državljana koji rade pri OSCE-u i raspoređeni su u Ukrajini. Jutros smo dobili informaciju od nadležnog ambasadora da niko od njih trenutno nije izložen bilo kakvoj direktnoj opasnosti, ali situacija se prati i koliko smo informisani, OSCE će imati sastanak na visokom nivou na kojem će se raspravljati o situaciji i donijeti neka vrsta preporuke i odluke u vezi s osobljem u toj misiji”, navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, radi se o nešto više od 40 osoba.

“Tačan broj ne možemo iz sigurnosnih razloga objavljivati, kao ni lokaciju gdje se oni nalaze. Ali komunikacija postoji. Takođe, uključene su ambasade Bosne i Hercegovine u Mađarskoj, Rusiji i u Varšavi koje će pomoći u identificiranju eventualnih daljnjih koraka ili mjera koje bi Ministarstvo vanjskih poslova moglo poduzeti”, dodali su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
4 mjeseci prije

Jabba the Hutt iz on d rod agen!

Grga
Grga
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
4 mjeseci prije

🤣🤣🤣👍

Grga
Grga
4 mjeseci prije

Koja koza, boože dragi.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Grga
4 mjeseci prije

Ne vrijeđaj koze.

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
4 mjeseci prije

KINA PREVASPITAVA UJGURE, RUSI VRSE DENACIFIKACIJU UKRAJINE, A SRBI I HRVATI CE VRSITI DERATIZACIJU ISILA NA 23 % OKUPIRANE SRPSKO HRVATSKE ZEMLJE.DOMACI ISILOVCI MOGU U ANADOLIJU.

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije