Published On: Pon, ožu 28th, 2022

MUP Srbije: Snajperistica Bagira nije zarobljena u Ukrajini, u našem je zatvoru

Nakon što su ukrajinski i svjetski mediji prenijeli vijest da je Ukrajina zarobila snajperisticu Bagiru koja je navodno iz Srbije, oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je to demantiralo.

U svakom ratu prva žrtva je istina, pa se tako u medijima pojavila lažna vijest o navodnom zarobljavanju državljanke Srbije D. L., koja je, kako kažu, zarobljena od strane oružanih strana Ukrajine i označena kao “snajperistica Bagira”. Istina je da je D. L, u oktobru 2020. godine uhapšena i da se od tada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina, te stoga nikako nije mogla učestvovati niti biti zarobljena u Ukrajini. Također, ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. – “Bagira” – navodi se u saopćenju MUP.

Podsjećamo, ukrajinske oružane snage na društvenim su mrežama objavile da su zarobile zloglasnu srbijansku snajperisticu Bagiru koja godinama ratuje za proruske separatiste u Donbasu.

Jedan detalj je bacao sumnju da je zaista ona uhvaćena.

Naime, ukrajinske oružane snage naglasile su kako je Bagira, pravim imenom Danijela Lazović, još 2014. pucala na njihove vojnike zarobljene u dijelovima Donbasa koje su kontrolirali separatisti.

Ukrajinski mediji prenijeli su i objavu ukrajinskog vojnika koji je na Facebooku objavio fotografiju oduzetih dokumenata Lazović. Na njima stoji lažno ime Irina Starikova pod kojim je, vjeruje se, Bagira djelovala na bojištima u Istočnoj Ukrajini.

Informaciju o zarobljavanju Lazović objavio je i Giorgi Revišvili, istraživač na odjeljenju za ratne studije “Kraljevskog koledža” u Londonu. Kazao je kako je odgovorna za ubijanje 40 Ukrajinaca, uključujući i civile. Ukrajinci pokušavaju da je uhvate godinama.

Ipak, ukoliko se uporede fotografije Bagire prije nekoliko godina i sada kada je uhvaćena, djeluje kao da se ne radi o istoj osobi po karakteristikama lica.

Informaciju o tome da je zarobljena za sada nije potvrdio nijedan ukrajinski zvaničnik.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Da li je neko prijavio tužiteljstvu picoustog snajperistu na civile Sarajeva sa jevrejskog groblja..onog što je rekao da će za poginulog Djikana u NATO operaciji ubiti 100 Muslimana…e moj Bake za SADAKE

Zdeno
Zdeno
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

I ti si vala šakire sve luđi i luđi…

Zdeno
Zdeno
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Da da. Oživio ga Ramzan he he…
Ahmad-Sila!

Zdeno
Zdeno
2 mjeseci prije

Ja budala. Koja naivna fake news. Ova ženska već nekoliko godina sjedi u padinskoj skeli.