Utorak, 16 srpnja, 2024

MULTIKULTURA Talibani otrovali više od 120 djevojčica, žele spriječiti obrazovanje

Must Read

Više od 120 djevojčica i tri nastavnika otrovani su u jednoj školi u Afganistanu, u akciji talibana čiji je cilj da se spriječi obrazovanje za žene, priopćili su danas policija i dužnosnici ministarstva obrazovanja.

U toj akciji upotrijebljen je neidentificirani otrovni prah, kojim su kontaminirane školske učionice, pa su mnoge učenice ostale bez svijesti.

Napad se dogodio u južnoj afganistanskoj provinciji Takar, prenio je Tanjug.

Prošlog mjeseca 150 učenica otrovano je pošto su popile kontaminiranu vodu u školi provinciji Takar, a u novom, drugom napadu Afganistanska obavještajna služba – Nacionalna direkcija za sigurnost (NDS) upozorila je da talibani planiraju zatvoriti škole za djevojčice.

“Dio njihove El-Faruk proljetne ofanzive je i zatvaranje škola. Trovanjem djevojčica oni žele stvoriti strah. Oni pokušavaju da utjecati na obitelji da ne šalju svoju djecu u škole”, izjavio je portparol NDS-a Lutfulah Mašal.

I afganistansko ministarstvo obrazovanja se oglasilo priopćejem u kome se navode da su talibanski pobunjenici zatvorili 550 škola u 11 provincija, tamo gdje talibani imaju jako uporište među lokalnim stanovništvom.

Reuters navodi da je djevojčicama bilo zabranjeno da se školuju, kao i ženama da budu zaposlene.

Od zbacivanja talibanske vlasti u Afganistanu 2001. godine, djevojčice se vratile u škole, posebno u glavnom gradu Kabulu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -