Published On: Čet, svi 24th, 2012

MULTIKULTURA Talibani otrovali više od 120 djevojčica, žele spriječiti obrazovanje

Više od 120 djevojčica i tri nastavnika otrovani su u jednoj školi u Afganistanu, u akciji talibana čiji je cilj da se spriječi obrazovanje za žene, priopćili su danas policija i dužnosnici ministarstva obrazovanja.

U toj akciji upotrijebljen je neidentificirani otrovni prah, kojim su kontaminirane školske učionice, pa su mnoge učenice ostale bez svijesti.

Napad se dogodio u južnoj afganistanskoj provinciji Takar, prenio je Tanjug.

Prošlog mjeseca 150 učenica otrovano je pošto su popile kontaminiranu vodu u školi provinciji Takar, a u novom, drugom napadu Afganistanska obavještajna služba – Nacionalna direkcija za sigurnost (NDS) upozorila je da talibani planiraju zatvoriti škole za djevojčice.

“Dio njihove El-Faruk proljetne ofanzive je i zatvaranje škola. Trovanjem djevojčica oni žele stvoriti strah. Oni pokušavaju da utjecati na obitelji da ne šalju svoju djecu u škole”, izjavio je portparol NDS-a Lutfulah Mašal.

I afganistansko ministarstvo obrazovanja se oglasilo priopćejem u kome se navode da su talibanski pobunjenici zatvorili 550 škola u 11 provincija, tamo gdje talibani imaju jako uporište među lokalnim stanovništvom.

Reuters navodi da je djevojčicama bilo zabranjeno da se školuju, kao i ženama da budu zaposlene.

Od zbacivanja talibanske vlasti u Afganistanu 2001. godine, djevojčice se vratile u škole, posebno u glavnom gradu Kabulu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare