MOTOVUN: Najbolje što svijet dokumentarnog filma trenutno nudi

Predstavljamo vam dokumentarni program Motovun Film Festivala…
Motovun Film Festival svaki nam je dan sve bliže, a čini se da su organizatori ove godine svojoj vjernoj publici na brdu odlučili prikazati sjajan dokumentarni program. Ne dajte se zavarati ovogodišnjom tematskom usmjerenošću i vjerskim ekstremizmom programa “Bože, pomozi mi!”, jer su je nekoliko najboljih recentnih dokumentaraca snimljeno upravo na tu temu.
Tako će kontroverzni dokumentarac “Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere”, oskarovca Alexa Gibneya, svoju hrvatsku premijeru imati upravo u programu Bože, pomozi! Govorimo o filmu kojeg Indiewire naziva šokantnim prikazom dementnog scijentološkog vodstva, a otkriva tajne scijentološke crkve obraćajući pažnju na optužbe emocionalnog i fizičkog zlostavljanja počinjenih od strane osnivača L. Ron Hubbarda i njegovog nasljednika, Davida Miscavigea, te sumnjive i često nasilne metode koje prakticira religijsko vodstvo (ima svega, od ucjena i uhođenja sadašnjih i bivših članova do kontroverznog ”mjerača misli”, E-metra).
Samo u prvom mjesecu distribucije u SAD “Pročišćenje” je pogledalo 5.5 milijuna ljudi i od ovog filma učinilo drugi najgledaniji HBO-ov dokumentarac u proteklom desetljeću. Naravno da je to je izazvalo popriličan gnjev scijentologa diljem svijeta. U borbi protiv Gibneya, organizatora festivala i distributera ubrzo su zloglasni su sektaši regrutirali odvjetničke timove i pokrenuli žestoke PR kampanje. Pokušajte samo u Google utipkati ime Alexa Gibneya. Među prvim rezultatima pojavit će se plaćeni oglas koji promovira website alexgibneypropaganda.com.
Ovogodišnji program uključuje i dansko-somalske “Ratnike sa Sjevera” Sørena Steena Jespersena i Nasiba Faraha o mladim Afrikancima iz Skandinavije koji se priključuju fundamentalističkoj terorističkoj organizaciji Al Šabab.

Ratnici sa Sjevera

Treći veliki naslov koji ćemo gledati je “Bog voli Ugandu” još jednog oskarovca – Rogera Rossa Williamsa. Radi se o ultrakonzervativnim američkim kršćanskim misionarima koji su svojedobno uspjeli izlobirati smrtnu kaznu za homoseksualce u Ugandi.

Bog voli Ugandu

 

Ako pak vas je oduvijek zanimalo nešto više o Amišima, svakako pogledajte višestruko nagrađivani film oskarovke Lucy Walker “Na vražjem terenu” – film o mladim Amišima suočenim s iskušenjima „stvarnog svijeta“.

Na vražjem terenu

 

Ništa manje važan nije ni dokumentarac naslovljen “Salma”, film jedne od najpoznatijih i najnagrađivanijih dokumentaristica na svijetu, Kim Longinotto. Ova redateljica donosi fascinantnu priču djevojke iz muslimanskog sela na jugu Indije, koja se sa 13 godina pokušala usprotiviti dogovorenom braku i nastaviti školovanje, zbog čega ju je obitelj punih 25 godina držala zaključanu u podrumu. Zabranili su joj da uči, čita i piše i na kraju je ipak natjerali da se uda. Riskirajući svoju dobrobit, u inat obitelji, mužu i selu, Salma je postala ugledna političarka i najpoznatija tamilska pjesnikinja, a u Motovun će doći i osobno.