Published On: Uto, svi 3rd, 2022

Mostarcima predstavljeni ‘Bokeljski zagovori‘ autorice Vande Babić Galić

O Boki kotorskoj mogla bih pričati jako puno. To je velika hrvatska baština unutar Crne Gore, dragulj koji treba ugraditi u hrvatsku ogrlicu hrvatske kulture i s njom se treba dičiti – kazala je Babić Galić.

Dodala je kako se na kraju knjige na dvije stranice nalaze činjenice koje “svakoga od nas čine posebnim, jačim i ponosnijim na ono što su nam ostavili naši stari i čime se pred europskom zajednicom i cijelim svijetom možemo dičiti”.

– Dovoljno smo snažni i dovoljno nas ima. Kada bismo se povezali, usustavili, nitko nam ne bi mogao brisati ime niti dolje u Boki, niti ovdje u Hercegovini, niti igdje gdje smo svoji na svome. Neka vam ne bude teško otići u Boku, upoznati kulturu koja se krije u Zaljevu svetaca. Generacijama koje nas prate dužni smo ostaviti svijest o vlastitosti kako bismo iz toga znali crpiti snagu u ljepoti posebnosti i otvorenosti prema svima, ali svoji na svom – kazala je Vanda Babić Galić.

Osim same autorice, o knjizi su govorili i novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske (RH) u Kotoru Božo Vodopija, te ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Program je moderirao dopredsjednik HKD-a Napredak Mostar Miroslav Landeka, a u glazbenom dijelu nastupio je prof. Filip Milošević.

Vanda Babić Galić rođena je u Kotoru 1967. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, dodiplomski studij hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, a poslijediplomski studij, smjer Književnost, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na Sveučilištu u Zadru (tada Filozofskom fakultetu) radi od 1992. godine kao znanstvena novakinja. Magistrirala 1997. na Filozofskom fakul­tetu u Zagrebu s temom “Hrvatska srednjovjekovna tradicija u bokokotorskim pasionskim tekstovima”.

Doktorirala je 2003. na Sveučilištu u Zagrebu disertacijom “Kulturno-povijesne vrijednosti djelovanja Vicka Zmajevića u Boki kotorskoj i Zadru”. Od 2017. godine do danas je u zvanju redovite profesorice.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
21 dana prije

Od predsjednika (HNSa HDZa bIHa)do tjelohranitelja(Radmanova) bravo Covicu

SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
13 dana prije

NEPISMENOG i NAKARADNOG NARODA I JEZIKA….
E, VALA, DABOGDA SE I USUS:TAVILI HAHAHA…
UVEZENA BANDA.

SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
13 dana prije

KAKVA :RVAČKA I KLINAC!?
Rvačka začeta u Zapadnoj DALMACIJI, OVO SVE DO ZADRA JE VIJEKOVIMA BILO BOSNA!

O BOŠNJAČKOJ KRALJEVSKOJ porodici KOTROMANIĆ: Ime Kotromanic je ilirsko u osnovi, kao sto je BOSNA rijec ilirskog porijekla, a samim time i ime za njen narod, Bosnjaci, je izvedenica ilirske rijeci. Dakle, Kotromanici su BOŠNJAČKA i naravno BOSANSKA kraljevska PORODICA.

Ime Kotroman,a time i Kotromanic, je takodjer ilirsko,bosansko domicilno ime u svojoj OSNOVI. Ime Kotroman je složeno: Kotro-man. Prvi kompozit nastao je od ilirskog Catarum, iz čega je, u skladu sa glasovnim promjenama, nastalo Kotor. Metatezom -or > ro iz ilirskog Kotor nastalo je Kotro-. Za nastanak kompozita -man postoji više različitih mogućnosti.

Tvrtko Kotromanić je također osnivač i Novog (Herceg Novog)

Grb Kotromanica je originalni bosanski kraljevski grb.

Kraljevski grb Bosne je drugačiji od drugih grbova i Bosanska kraljevska kruna je bila priznata i od strane pape..
Pametnom dosta..

Last edited 13 dana prije by SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!