Published On: Sri, lis 17th, 2018

Mostarac Leo Ajkić tv zvijezda u Norveškoj

Mladi Mostarac Leo Ajkić ostvario je briljantnu karijeru, na norveškoj televiziji.

Najprije je zapažen u jako gledanoj emisiji “Dama til”, koju uređuje Live Nelvik.

Sasvim je zasjenio norvešku kolegicu, ležernim i neusiljenim ponašanjem, pravim osvježenjem u tom nekada jako ozbiljnom i gotovo strogom programu. Nije se zaustavio, nego i na trećem državnom kanalu NRK3, uređuje i vodi program “Leo&U-lands laget”.

Uspijeh nije slučajan, jer se mladić potrudio postati- netko i nešto.

Studirao je književnost i socioantropologiju, ne pomišljajući da će se, kasnije, opredijeliti za uređivački i voditeljski posao.

Naučen snalaziti se prošao je izbjegličko iskustvo u bregenskom kampu Lovstakken, koji sa humorom naziva “sveučilište azilmotaka”, smatrajući ga svojom “pravom i velikom akademijom”!

Sretna je okolnost što se sprijateljio sa dvojicom Norvežana, koji su poznavali tv sredinu pa su ga pozvali da sudjeluje u snimanju zabavnog, reality showa, u domu izvjesne Kjersti Berge.

Da bi program bio uzbudljiviji i sa više iznenađenja, Leo je susjedovog mačka prebacio na obližnju verandu, što je prestrašilo domaćicu, ali se dopalo gledateljima, pa je dovitljivi Mostarac, koji je znao kako će se životinja, spretno dočekati na noge, zahvaljujući mačku dobio stalno zaposlenje.

Leo Ajkić je svoje, mnogobrojne, nadarenosti isprobao u nekoliko emisija, te stigao i na državnu TV2, u program “Flipe liga”.
“Ostavio sam pozitivan dojam, iako je kanal bio u krizi pa su mnogi izgubili posao.

Bez velikih pretenzija i nada za ostanak, stalno sam pronalazio nove sadržaje, odlazio u BiH sa djelatnicima norveške Narodne pomoći, gdje smo ostvarivali reportaže o deminiranju.

Putovao sam u Nizozemsku pa razgovarao sa prostitutkama među kojima ima i naših djevojaka i žena…prije dvije godine sam, napokon, otišao na razgovor i u NRK, predloživši sadržaje koji su, odmah, prihvaćeni.

Ostvarivao sam reportaže i filmove sa ljudima na ivici marginalnosti, useljenicima čiji sam život dobro poznavao, te bih provodio vrijeme sa njima i pokazivao Norvežanima, o čemu se, zapravo, radi”.

Da bi mogao pristojno živjeti, Leo je vodio i radio program nazvan “Pop salon”, razgovarao sa muzičarima, producentima, pjevačima. Zahvaljujući ovoj emisiji bio je u Italiji, Luxembourgu, Belgiji.

Kako je posao cvjetao na državnoj tv, Leo Ajkić je mogao probrati i suradnike, pa je doveo svoje prijatelje iz bergenskog kampa. Tako su Somalijac Jamal, Kubanac Alejandro i Tajlandjanin Rkachai, bivši drugovi iz useljeničkog logora postali dio uspješne, skandinavske tv ekipe. Njima je naš sugrađanin jedino i pomogao u životu, što često ističu.

Urednik Ajkić je znao upotrijebiti njihove kulturne različitosti, za obogaćivanje sadržaja i njihovu raznolikost. Izbjegavaju sterotipe i govore jezikom ulice, što se dopada gledateljima. Pripremali su i sadržaje o nezaposlenosti u Norveškoj, odnosno plaćanju nerada, što je uopćena tema mnogih zemalja zapadne Europe. Nezaposleni traže posao, moleći Boga da ga ne nađu!

Leo Ajkić se ne ograničava na jedan medij. Iako nije diplomirao, ponosan je na  osobnu slobodu koju odobravaju roditelji i mlađa sestra, koju zanimaju drugačije teme, iako nema ništa protiv bratovog uspjeha.

Leo će uskoro uređivati i program “Momak od”, konkurenciju “Dami mi”.

Birat će sam partnerice, sa kojima će za svako predstavljanje provesti jedan dan.

Nada se ponoviti gledanost, prijašnjih emisija.

Zabavno je i njegovo sudjelovanje u “Ručku za četvero”, emisiji u kojoj je kuhao goveđi jezik, koji nije bio po ukusu ostalih sudionika

Ali je to omiljeni recept mame Mladene. Leo obožava jesti i kuhane goveđe repove, koje naziva -kujruci.

Ističe kako mu nedostaje domovina i boemski ugođaj, kojeg nigdje nema.

Leo Ajkić rođen je 21. studenog 1983. u Mostaru.
Zbog rata je s obitelji pobjegao u Norvešku.

Na televiziji je počeo 2007. godine.

(Mostarski.ba)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare