Published On: Pet, stu 18th, 2016

Mostar za grad heroj zapalio svijeće

“Vječan ko’ narod, ponosno stoji”, “Zapamtite Vukovar”, “Grad heroj”, “Da se ne ponovi i nikada ne zaboravi Vukovar”, neki su od transparenata, koji u Vukovarskoj ulici u Mostaru
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara koji je prije 25 godine pao u ruke srpskog okupatora, večeras se u Mostaru obilježava na poseban način.

Uz razgovore o gradu heroju i molitve za pale branitelje u popodnevnim satima se pale svijeće duž Vukovarske ulice u znak solidarnosti i sjećanja na događaje koji su duboko zapisani u novoj povijesti Hrvatske, javlja agencija Anadolija.

“Vječan ko’ narod, ponosno stoji”, “Zapamtite Vukovar”, “Grad heroj”, “Da se ne ponovi i nikada ne zaboravi Vukovar”, neki su od transparenata, koji u Vukovarskoj ulici u Mostaru uz riječi građana “Neka im je vječna slava” najglasnije govore o potrebi obilježavanja pada Vukovara i onoga što taj grad simbolirira u novoj povijesti.

“Vukovar je podnio veliku žrtvu za cijelu Hrvatsku i za cijeli hrvatski narod. Treba naglasiti da je i veliki broj ljudi podrijetlom iz Hercegovine koji su bili nastanjeni u Vukovaru tada dao svoje živote i moramo ih se sjetiti, jer ako ne znamo svoju prošlost nećemo imati ni budućnost”, kazao je Marinko Bukovac iz Mostara za agenciju Anadoliju, nakon što se pomolio i upalio svijeću kod središnjeg križa u Vukovarskoj ulici u Mostaru, za poginule branitelje i sve one ljude koji su nedužni poginuli u Vukovaru.
Svake godine na dan pada Vukovara Dinko Tipurić iz Mostara sa svojom obitelji obilježi dan pada Vukovara.
“Došao sam sa suprugom i unukom. Pomolili smo se i zapalili svijeće kao i svake godine. Suosjećamo s poginulim borcima grada Vukovara i svim nedužnim žrtvama”, kazao je Tipurić za agenciju Anadoliju, navodeći kako on u obitelji čuva sjećanje na Vukovar.

Sjećanje na Vukovar čuva i Udruga Hrvatsko Srce Nade Mostar, koja i ove godine u suradnji sa župama grada Mostara organizira obilježavanje pada grada Vukovara u Mostaru pod nazivom “I u Mostaru Vukovar svijetli”.
Iz svih mostarskih katoličkih crkava u kojim se održavaju mise za žrtve Vukovara se uputila procesija do centralnog križa u Vukovarskoj ulici u Mostaru, gdje su se okupljeni pomolili.
bljesak.info