Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Mostar na rubu bankrota zbog kuvajtskog kredita

Must Read

Račun Grada Mostara uskoro bi trebao biti blokiran zbog sudske ovrhe, odnosno, presude Suda u kojoj se Grad Mostar obvezuje da tužitelju, Razvojnoj banci FBiH, isplati neplaćeni dug od 3,517.826,01 KM po dospjelim obvezama po glavnici, sa stanjem na dan 25. 4. 2011. godine, te 2,640.245,10 KM dospjele kamate.

Radi se o kuvajtskom kreditu iz 1999. u ukupnom iznosu od 16 milijuna maraka, a koji je potrošen na izgradnju puteva u bivše tri gradske općine s bošnjačkom većinom. Spomenuti iznos iz sudske presude je samo dio obveza koje će Mostar morati izmiri. Procjenjuje se kako je ukupno dugovanje u visini jednogodišnjeg proračuna Mostara.

Ako Mostar bude sam morao vratiti ovaj dug, to bi ujedno značio i bankrot ovoga grada. Ovo pitanje je na posljednjoj sjednici aktualizirao vijećnik Marko Marušić koji je upozorio na katastrofalne posljedice situacije u kojoj će se Mostar uskoro naći.

Još je u srpnju 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown obećao kako će riješiti pitanje kuvajtskog kredita. To obećanje nije ispunio ni on ni njegovi nasljednici na toj dužnosti. Treba napomenuti kako bi se prema odredbama Statuta Grada Mostara ovaj presuđeni iznos trebao izmiriti iz kapitalnih sredstava gradskog područja Sjever, jer su sredstva iz kredita utrošena za prometnu infrastrukturu. Ono što također čudi je to da je Kuvajt otpisao kredit, kako se doznaje, a da ga utužuje Razvojna banka Federacije BiH.

“Zanimljivo je kako je ovaj predmet čekao da se općine u Mostaru ujedine, a tek onda su pokrenute tužbe. Tako su bošnjačke općine ušle u proces ujedinjenja s ogromnim dugovanjima, dok su tri hrvatske općine ušle u ujedinjenje bez dugovanja ili s pozitivnom bilancom”, rekli su nam sugovornici Večernjeg lista.

Postoje indicije kako će se u ovo pitanje uključiti i državne istražne agencije. Naime, postavlja se pitanje kako su bošnjačke općine uopće mogle uzeti kredit u tolikom iznosu, a postoji i osnovana sumnja kako su novci trošeni u sasvim druge svrhe nego je to naznačeno prilikom uzimanja kredita.

I dok se čeka provođenje istrage ostaje činjenica kako će posljedice osjećati svi građani Mostara. Postoji realna opasnost da službenici ostanu bez plaća i da u gradu nastane opći kolaps. Gradske vlasti trenutačno pokušavaju problem riješiti s federalnom Vladom od koje se očekuje da preuzme dio nastalih obveza.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -