Subota, 15 lipnja, 2024

Mostar bez izbora, ostavljen od OHR-a koji mu je nametnuo “luđačku košulju”, Statut

Must Read

Dok se svi gradovi i općine u Bosni i Hercegovini ovih dana već zagrijavaju za predizbornu utrku kalkulirajući tko će biti načelnik i tko će gdje dobiti vlast, Mostar se i ne spominje. Izbori za grad na Neretvi nisu raspisani, a kada će biti, to nitko ne zna, piše Dnevni list.

Problem mostarskog Statuta i Izbornog zakona u ovom gradu niti je riješen niti se rješava pa se stoga u javnosti postavlja pitanje je li Mostar pao u drugi plan ili se, kako bruji “mostarska čaršija”, s njim uvelike trguje? Rekonstrukcija vlasti na svim razinama zaokupila je političke stranke, a Mostar se tek spomene u kontekstu da netko nekoga optužuje da je prodao Mostar ili da s njim trguje.

 

Postavlja se i pitanje je li Mostar među brojnim ‘dealovima’? SDP je prije nekoliko mjeseci optuživao SDA i HDZ BiH da dogovorno i smišljeno proizvode krizu u Mostaru kako bi došli u situaciju da proglase bankrot jedinstvenog Mostara i novim prijedlogom o podjeli Mostara vrate nas u daleku prošlost. Posljednjih mjesec dana od kako je obznanjena nova koalicija SDP-a i HDZ-a u više navrata je s adrese SDA stigla optužba kako će SDP pristati na Mostar kao hrvatski stolni grad.

 

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija oštro je odbacio takve konstatacije. U Mostaru se u međuvremenu ništa ne događa. Do problema u Mostaru došlo je, podsjetimo, nakon što je Ustavni sud donio odluku kako izborna pravila nisu u skladu s Ustavom i dao jasne upute što je potrebno promijeniti i u mostarskom Statutu i u Izbornom zakonu. Ustavni sud je donio takvu odluku na zahtjev Kluba Hrvata u Domu naroda BiH koji je tražio niz izmjena u mostarskom Statutu, jer je po njihovom tumačenju, npr. glas Bošnjaka vrijedio kao četiri hrvatska glasa.

 

Do kompromisnog rješenja u Izbornom zakonu nije uspjela doći ni komisija državnog Parlamenta u kojoj su sjedili predstavnici svih stranaka, ali ni lokalni političari. Na kraju je formirana i ekspertna skupina koja, kako je i očekivano, nije ponudila nikakvo novo ni kompromisno rješenje. Prijedlozi eksperata sveli su se na ranije prijedloge stranaka. HDZ želi Mostar kao jednu izbornu jedinicu, SDA grad želi dijeliti na čak šest općina. SDP koji trenutačno nema nikakav utjecaj na donošenje odluka na lokalnoj razini izišao je sa svojim rješenjem da se iz šest izbornih jedinca mora izabrati minimalno po jedan član Gradskog vijeća iz tri konstitutivna naroda, dok se s gradske izborne liste treba omogućiti izbor ostalih vijećnika, kako je presudio i Ustavni sud.

 

Njihov prijedlog vladajuće stranke nisu ni uzele kao opciju. Sve su to nepomirljivi stavovi i maksimalistički zahtjevi. Ključevi mostarskog problema bili su i još su u rukama lidera dviju stranaka, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića. Sad kada su odnosi između ove dvije stranke dodatno narušeni, jer je Čović dao potporu Lagumdžiji da Tihića izbaci iz vlasti, Mostar se, čini se, našao u još nezavidnijoj poziciji.

 

Osim među domaćim političarima, oko Mostara nema suglasnosti ni unutar međunarodne zajednice. Bošnjačka strana koja je godinama prizivala intervenciju OHR-a i međunarodnih čimbenika danas se pribojava da bi upravo međunarodna zajednica mogla nametnuti rješenje koje će pogodovati Hrvatima, dok Hrvati koji su se protivili intervenciji OHR-a danas inzistiraju da međunarodna zajednica riješi problem.

 

Ono što je činjenica jest da su na Mostaru pucale dugogodišnje koalicije, ali da su se na pitanju Mostara dobivali ili gubili izbori. Tko će koga prevariti u najnovijem slučaju, tek ćemo gledati. (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -