U tijeku sastanak lidera 7 stranaka, očekuje se dogovor o načinu izbora članova Predsjedništva BiH

U Banjoj Luci je počeo sastanak lidera političkih stranaka u BiH, a najavljeno je da bi trebali razgovarati o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” i mehanizmu koordinacije o europskim pitanjima.

Sastanku, čiji je domaćin predsjednik SDS-a Mladen Bosić, nazočni su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo LJubić, SBB-a Fahrudin Radončić i SDA Sulejman Tihić, koji su nedavno sa predstavnicima EU u Bruxellesu dogovorili Mapu puta.

Ovaj susret lidera političkih stranaka u BiH, koji počeo nešto poslije 10.00 sati u prostorijama SDS-a, a prate ga brojne novinarske ekipe.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ranije izjavio da je za Republiku Srpsku, kada je u pitanju provođenje odluke “Sejdić-Finci”, prihvatljiv samo izravan izbora člana Predsjedništva BiH iz Srpske, ali da SNSD nije protiv asimetričnog rješenja, odnosno da se član iz Republike Srpske bira neposredno na izborima, a u FBiH u parlamentu.

Bosić je rekao da bi na sastanku stranačkih lidera moglo biti postignuto rješenje u vezi s provođenjem odluke “Sejdić-Finci” ukoliko prijedlog stranaka iz FBiH ne bude ugrožavao interes Republike Srpske.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su za najjače hrvatske stranke prihvatljiva asimetrična rješenja u izboru članova Predsjedništva BiH i da očekuje da će na današnjem sastanku biti postignut dogovor o pitanju “Sejdić-Finci”.

“Republika Srpska je za izravan izbor člana Predsjedništva BiH iz Srpske i to je za nas prihvatljivo. U Federaciji BiH je praktično dogovoreno da se dva člana Predsjedništva biraju neizravno i takva rješenja bi bila asimetrična”, pojasnio je Čović.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da će lideri političkih stranaka na sastanku u Banja Luci pokušati napraviti neku vrstu akcionog plana za Mapu puta kako bi do kraja studenog bilo urađeno sve što je potrebno da bi BiH dobila kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo u EU.

U Mapi puta koja je u Bruxellesu usuglašena između EU i predstavnika vlasti u BiH definirano je da do 31. kolovoza u proceduru budu upućeni amandmani o provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”.( Srna)

more recommended stories