Published On: Thu, Jul 16th, 2020

Most Svilaj: BiH gradi granični prijelaz vrijedan 18,7 milijuna KM, Hrvatska završila svoj dio posla

Radovi na izgradnji graničnog prijelaza na mostu kod Svilaja preko Save kojim bi bili povezani Bosna i Hercegovina i Hrvatska bit će završeni u ožujku 2021. godine, potvrđeno je za Faktor u Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH).

S druge strane, Hrvatska je početkom srpnja objavila kako je svoj dio posla na mostu Svilaj u potpunosti završila. Isto su kazali i u Ministarstvu za promet i komunikacije BiH i Autocestama FBiH. Sada je sve na Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

– Radovi na izgradnji međunarodnog graničnog prijelaza za promet putnika i roba počeli su u travnju ove godine. Vrijednost radova je 18,7 milijuna KM i financiraju se iz proračunskih sredstava, kaže glasnogovornik UNO BIH Ratko Kovačević.

Dodaje kako postoji inicijativa da se prije ožujka 2021. u funkciju stavi privremeni granični prijelaz za promet putnika.

– To je već u nadležnosti Vijeća ministara koje bi takvo privremeno rješenje mogli pokušati iznaći s kolegama iz Hrvatske – ističe Kovačević.

Most Svilaj preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče.

Izgradnja je počela 2016. godine. Dužina mosta iznosi 660 metara, a ukupna širina mosta je 29 m. Za svaki smjer predviđene su po tri vozna traka širine 3,50 m, bez zaustavnog traka sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 m.