Published On: Sat, Sep 14th, 2013

Most Mehmet-paše Sokolovića: Simbolu Višegrada se vraća stari sjaj

Turska građevinska firma ER-BU izvođač je radova na mostu, jednom od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika Osmanskog carstva na Balkanu. Spomenuta turska tvrtka je u BiH poznata i po izvođenju radova na obnovi Starog mosta u Mostaru.

Predstavnici ER-BU stigli su u BiH 1. travnja (nije šala)  nakon čega je uslijedilo dovoženje kamenja koje je potrebno za rekonstrukciju mosta, ali i ostale tehničke pripreme.

Predviđeno je da će obnavljanje mosta trajati dvije godine, a vrijednost radova se procjenjuje na gotovo deset milijuna KM. Projekt financira Vlada Turske.

“Sa restauracijom smo počeli početkom rujna. Negdje mjesec ili mjesec i po dana trajat će popločavanje korita rijeke Drine”, pojasnila je za Anadolu Agency (AA) restaurator Mehtap Ekici, dodavši da njihove ekipe trenutno rade na čišćenju fuga i fugiranju, kao i saniranju kamena koji oštećen zubom vremana.

Ekici je istakla da se oni pokušavaju uklopiti u klimatske uvjete u BiH. Radovi će, veli, teći onako kako im vremenski uslovi budu dopuštali.

“Vremenski uslovi nam trenutno idu na ruku i olakšavaju naš rad, tako da idemo ispred planiranog vremena. Nadamo se da ćemo u ova dva-tri mjeseca, ako nastavimo raditi ovim tempom, dodatno ubrzati naše radove”, pojasnila je Ekici.

Govoreći o poslovima koje su obavljali u posljednjih mjesec dana, Ekici kaže da su paralelno radili derivaciju i zaštitni nasip stopa mosta.

“Ukoliko ne dođe do komplikacija, plan je da se do kolovoza sljedeće godine radovi na mostu privedu kraju”, pojasnila je Ekici.

Istakla je dobru suradnju sa vlastima Višegrada. “U veoma smo uskoj saradnji s lokalnim vlastima i dosta nam izlaze u susret. Sve što radimo, radimo u dogovoru sa općinom”, ocijenila je Ekici.

Prema njenim riječima, na restauraciji mosta radi oko 30 radnika. To su uglavnom Bošnjaci i Srbi iz Višegrada.

Ekici govori da je ovaj most kao i svaki drugi mostovi vrlo važan za BiH i njene građane, ali i za Tursku jer je ostavština velikog turskog graditelja Mimara Sinana.

Obnova mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu realizira se na osnovu ugovora između Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i turske građevinske firme ER-BU.

Most Mehmed-paše Sokolovića nalazi se u gradu Višegradu blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja mosta bila je povjerena najvećem turskom graditelju Mimaru Sinanu.

Most Mehmed-paše Sokolovića je u 20. stoljeću dobio i svoje krvave obrise. Tijekom Drugog svjetskog rata, ali i tijekom agresije na BiH 90-tih godina prošlog stoljeća, Bošnjaci su ubijani na tom mostu i bacani na Drinu, što potvrđuje i činjenica da je prilikom povlačenja vode iz jezera Perućac pronađeni posmrtni ostaci nekoliko stotina osoba, a potraga se nastavlja i ovih dana. Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović rekao je za AA kako je “Drina najveća masovna grobnica na Balkanu”.