Published On: Sat, Sep 14th, 2013

NOVA ATRAKCIJA: Leteći psi u Međugorju

Talijanski turisti koji su prošlog mjeseca došli na hodočašće u Međugorje zasigurno neće po dobrom pamtiti svoj boravak u ovom marijanskom svetištu, budući da su imali okršaj s jednim zaštitarom pred crkvom sv. Jakova, koji im je divljački šutnuo psa, zbog čega su pozvani policija i Hitna pomoć.

Sve je umalo preraslo u tučnjavu, a kako nam pričaju očevici, čitav skandalozni incident se zbio pred samim ulazom u crkvu.

“Talijanska hodočasnica je na uzici vodila psa i htjela ga je uvesti u crkvu i to je iživciralo zaštitara. Kada je vidio da ona vodi životinju u crkvu, zaštitar ju je drsko presreo, bez ikakvog upozorenja joj je otrgnuo psića s uzice, tresnuo njime od pod, a onda ga jako šutnuo nogom. Psić je odletio petnaestak metara dalje i ostao je nepomično ležati na asfaltu”, prepričala je za Dnevni list jedna od djevojaka koje su se zatekle u blizini.

Dok neki govore kako je zaštitar prije brutalnog šutiranja psa pokušao objasniti Talijanki da ne smije voditi životinju u crkvu, drugi govore da nikakve rasprave nije bilo.

“On je samo nasrnuo na ženu, oteo joj je psa i šutnuo ga, nije ju uopće pokušao upozoriti”, kaže nam jedan od očevidaca.

Incident je zabilježen i na kamerama videonadzora oko crkve. Nakon šutiranja psa nastao je kratkotrajni kaos pred crkvom. Naime, pred ulazom u crkvu brzo se okupila skupina stranih turista koji su htjeli fizički se razračunati sa zaštitarom.

“Ovaj zaštitar je pobjegao i skrio se u jednu kućicu, a turisti su ga opkolili, htjeli su ga slikati, neki su ga htjeli i tući”, pojašnjava nam ova žena.

“Taj pas je tim Talijanima kao dio obitelji, zbog svega su na lice mjesta bili pozvani policajci i Hitna pomoć. Nije se znalo je li pas živ ili mrtav. Mnogi su bili zgroženi divljačkim postupkom zaštitara”, prenijela je sugovornica Dnevnog lista.

Neki mještani odobravaju postupak zaštitara, govoreći da je Talijanka sve zaslužila jer “tko je vidio nositi psa u crkvu”, dok su drugi osupnuti i smatraju da je zaštitar trebao postupiti na taktičniji način.

Inače, ovog zaštitara su angažirale crkvene institucije da pazi na mir u Međugorju, a ovakve scene zasigurno ne šalju dobru sliku u svijet o odnosu prema turistima u BiH.