“MORE IM BIT”: U BiH 1.465.000 osoba niti radi niti traži posao

Studija “Dijagnoza tržišta rada u BiH” koju je realizirao Ekonomski institut Sarajevo potencirala je, pored nezaposlenosti, problem neaktivnosti stanovništva u BiH.
Kada se govori o tržištu rada u BiH uglavnom je rasprava koncentrirana na pitanje nezaposlenosti. Ona se može promatrati s administrativnog stanovišta – u odnos stavlja registrirane nezaposlene (542.253 osobe) s radnom snagom (1.249.813 registriranih zaposlenih i nezaposlenih osoba), prema stanju početkom svibnja 2015.
Drugi način promatranja je prema metodologiji ILO (Međunarodne organizacije rada), koji govori o realnoj (anketnoj) nezaposlenosti.
U BiH se jednom godišnje na bazi anketiranja oko 30 tisuća osoba nastoji utvrditi koliki broj osoba stvarno radi, pri čemu osoba može biti administrativno registrirana kao nezaposlena, a stvarno zaposlena.
Realna stopa nezaposlenosti, pored formalno registrirane, nastoje se obuhvatiti i neformalno zaposlene osobe, koje ostvaruju određene prihode po osnovu rada, ali u sklopu radnog angažmana ili nisu mirovinsko i zdravstveno osigurane, rade “na crno” ili nisu u obvezi da se osiguraju, kao što su to primjera radi poljoprivrednici.
Prema ovoj metodologiji broj realno zaposlenih u BiH u travnju 2014. godine iznosio je 822.000 osobe.
Problem neaktivnosti stanovništva je pitanje o kojem se u BiH nedovoljno govori. Osobe su u radnosposobnoj dobi (15-65 godina), a nisu zaposlene niti traže zaposlenje. Ukupan broj ovih osoba u 2014. godini je iznosio 1.465.000 osoba. Kada se na taj broj dodaju i stvarno nezaposlene osobe (311.000 tisuća), dobije se da je dvije trećine osoba u radnoj dobi nezaposleno ili neaktivno.
Prema ovom pokazatelju BiH je rangirana među posljednjim u svijetu. Problem aktivacije, odnosno zapošljavanja neaktivnih osoba je u tome što ih je većina samo sa završenom osnovnom školom i niže, što su mnogi od njih umirovljeni prije 65. godine, nesposobni za rad ili obeshrabreni (vjeruju da ne mogu naći zaposlenje).
Problem neaktivnosti posebno je izražen kada se računa stopa zaposlenosti u BiH (zaposleni kao postotak u odnosu na stanovništvo u radnoj dobi). Prema kalkulacijama Ekonomskog instituta Sarajevo ova stopa iznosi 40 posto.
Usporedbe radi, cilj strategije EU 2020 je stopa zaposlenosti od 75 posto. Kako bi BiH dostigla zemlje koje su u EU najniže rangirane (Grčka, Hrvatska, Španjolska, Italija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Slovačka) treba kreirati 300.000 novih radnih mjesta, priopćeno je iz Ekonomskog instituta.
Studija je rađena za Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Svjetsku banku.