MORDOR: Prijetnje Budimirovih plaćenika neće nas zaustaviti

Uređivački kolegij “Dnevnog avaza” oštro osuđuje verbalni napad i prijetnje smrću koje su jutros iz Ureda predsjednika Federacije BiH Živka Budimira upućene novinarima najtiražnijeg bh. lista.

Naime, nakon što je “Dnevni avaz” danas objavio informacije i dokumente koji otkrivaju kako je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir trošio budžetski novac, našoj redakciji jutros su se telefonom javile osobe koje su se predstavile kao Budimirovi saradnici Zvonimir Jukić i Ilija Kaleb te autoru teksta zaprijetili da će “doći u Sarajevo i otkinuti mu glavu”! 

Jukić i Kaleb spominju se u danas objavljenom tekstu kao Budimirovi saradnici kojima je iz Kabineta predsjednika FBiH 29. oktobra ove godine isplaćeno 3.300, odnosno 4.017 KM.

S broja telefona 036/313-255 najprije je nazvao Jukić te tom prilikom, između ostalog, poručio kako će “doći u Sarajevo i naći autora teksta”. Nekoliko minuta poslije prvog poziva uslijedio je drugi, i to s istog broja telefona, a pozivalac se predstavio kao Ilija Kaleb, naglašavajući da radi u Uredu predsjednika FBiH Živka Budimira.

– Ne da ću te tužiti nego ću ti glavu otkinuti… – kazao je Kaleb, nastavljajući sa psovkama i prijetnjama.

Potom je slušalicu ponovo uzela druga osoba:

– Jukić je ponovo. Sad ću ti poslati svoj ugovor o djelu pa kad dođemo, ti ćeš ga pojesti, jesi li čuo?! Napiši slobodno da sam ti prijetio – vikao je Jukić uz najvulgarnije psovke.

Snimak telefonskih razgovora sa prijetnjama uz izvinjenje javnosti zbog vulgarnosti koje iznose Budimirovi saradnici, objavili smo na portalu “Dnevnog avaza”. O prijetnjama i uvredama novinarima obaviješteni su nadležna policijska uprava i tužilaštvo.

Kolegij “Dnevnog avaza” još jednom izražava ogorčenost i zabrinutost zbog brutalnih napada na novinare, pritiska na medije i kršenja slobode javne riječi. Uprkos tome, novinari najtiražnijeg lista u BiH neće odustati od raskrinkavanja korupcije, netransparentnosti, nepotizma i malverzacija teško zarađenim novcem poreznih obveznika.