Published On: Pet, stu 23rd, 2018

MORA ISPLATITI ODŠTETU Bivši general JNA dobio 9 godina zatvora zbog miniranja brane Peruća

Umirovljeni general JNA Borislav Đukić osuđen je danas na splitskom Županijskom sudu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima odnosno zato jer je kao zapovjednik tzv. 221 motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske tzv. SAO Krajine, od druge polovice rujna 1991. do 28. siječnja 1993., kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, a provodeći njihove zapovjedi, zapovijedio svojim podređenim aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Ovim je činom HEP-u nanesena materijalna šteta od preko 130 milijuna kuna, pa je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine obvezalo umirovljenog generala da, ako presuda postane pravomoćna, u roku od četiri godine nadoknadi štetu., prenosi Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Haagu, Đukić u splitskom, a Novaković i Korica su preminuli.

– Isplanirao je i organizirao rušenje brane sa ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a – kazao je Lozina navodeći u obrazloženju da “nažalost, mlađe generacije ne pamte te događaje, ali zatomi iz srednje i starije generacije dobro pamtimo”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare