Published On: Pet, stu 23rd, 2018

IZVANREDNA PRESICA ZBOG DODIKA: Džaferović trenira strogoću

“Ukoliko se Dodik i slične politike nastave ovako ponašati, doći će u pitanje i Dayton. Tada dolazi u pitanje sve, ali jedino neće doći u pitanje država BiH. Ona je postojala i prije Dayton”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na konferenciji za medije odgovorio na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji se javnosti obratio dva sata ranije.

“Uvijek sam opredijeljen za stabilizaciju političkih prilika, ta politika je potrebna BiH jer samo tako gradimo EU put i jačamo ekonomiju. Život ljudi treba biti što bolji, kao i životni standard svih ljudi. Također, kazao sam da ću na svaki istup, postupak, izjavu koja bi bila suprotna ovome reagirati”, kazao je Džaferović i istakao:

“Gospodin Dodik je u proteklih nekoliko dana imao nekoliko izjava i postupaka koji su me nagnali za organiziranje press konferencije”, prenosi N1.

“Dodik je povrijedio zakon o zastavi BiH tako što je u svečani salon protivno zakonu unio zastavu entiteta RS. Prema zakonu o zastavi, na mjestima na kojima se predstavlja BiH mogu da stoje samo simboli BiH i nikakvi drugi. O ovome će biti sačinjena zabilješka i biće obaviještene agencije za provođenje zakona. Ovo je kršenje zakona”.

Džaferović smatra da se u cijeloj priči u vezi sa zastavom postavljaju i dodatna pitanja:

“Ovdje se postavlja i drugi niz pitanja: Ko može ući u svečani salon? Ja sam obaviješten da je tajništvo Predsjedništva u pripremi današnjeg čina uradio sve po zakonu. Postavljene su zastave, izvršen je pregled i ovo nije uradilo Tajništvo, nego ured gospodina Dodika. Ovdje je masa pitanja koja će se morati provjeriti. Inzistirati ćemo na odgovornosti”.

“Danas smo od Dodika čuli da je napisao jedno uvredljivo pismo predsjedniku SAD-a koji nam je poslao pismo i čestitao Dan državnosti BiH, iskazao podršku suverenitetu BiH i spremnost da se našoj zemlji pomogne na EU putu. Zahvaljujem se predsjedniku SAD-a na pismu. Današnji stav Dodika je njegov jednostran potez i to ne treba da služi nikome na čast, pa ni gospodinu Dodiku. Čuli smo da se kontinuirano napada na OSA-u, izmišljaju se razlozi samo da se napadne ta agencija i obezvrijedi njen rad. OSA radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom, svi izvještaju kažu da ta agencija radi svoj posao izvanredno”, dodao je Šefik Džaferović.

“Čuli smo da se upućuju pozivi kojima se zagovara demilitarizacija BiH. Nema demilitarizacije BiH. BiH će jačati i razvijati svoje snage u skladu sa Ustavom. BiH mora imati OS BiH koje će odgovoriti misiji koja je propisana zakonom”, smatra Džaferović.

Kazao je da su Dodikovi prijedlozi u vezi sa ukidanjem ureda Visokog predstavnika, kao i stranih sudaca iz Ustavnog suda, neprihvatljivi.

“Zagovaranje ukidanja Visokog predstavnika, stranih sudaca u Ustavnom sudu, je apsolutno neprihvatljivo. I visoki predstavnik i strani suci su dio Daytonskog mirovnog sporazuma kao i niz zakona. Sve je to Dayton, sve je to paket. Ne možete uzeti nešto iz tog paketa što vam odgovara, a odbaciti što vam ne odgovara”, kazao je.

Dodao je da u pitanje može doći i Dayton, ukoliko se “Dodik i slične politike nastave ovako ponašati”.

“Ukoliko se Dodik i slične politike nastave ovako ponašati, doći će u pitanje i Dayton. Tada dolazi u pitanje sve, ali jedino neće doći u pitanje država BiH. Ona je postojala i prije Daytona”.

“Pozivam da se čuvamo postupaka koji su protivni Ustavu i zakonu jer nakon toga slijedi odgovornost. Postoje institucije koje će se time baviti i ja ću na tome inzistirati”, zaključio je na kraju obraćanja Džaferović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare