Published On: Ned, sij 4th, 2015

Moore: Proteklih osam godina u BiH stoji u svim oblastima

Proteklih osam godina obilježeno je političkim zastojem i stagnacijom Bosne i Hercegovine u gotovo svim oblastima, iako je 2014. godina doživjela neka ključna događanja – kazao je u intervjuu za Agenciju Fena šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Johnatan Moore.

Podsjetio je na prosvjede u veljači koji su ilustrirali nezadovoljstvo i frustracije građana te na poplave u svibnju.

”Nakon šteta izazvanih poplavama i klizištima, građani BiH zaboravili su na općinske i entitetske linije razgraničenja i pomagali jedni drugima da se oporave od prirodne nepogode, neovisno o etničkom porijeklu ili mjestu stanovanja” kazao je Moore.

Konačno, kaže, izbori u listopadu su pokazali kakav su izbor glasači napravili, ojačavši neke političke stranke, a neke oslabivši. Sada je, smatra Moore, na političkim vođama u je BiH da završe proces formiranja vlasti te da poduzmu aktivnosti k napredovanju države.

Prisjeća se da je, kada je tijekom prvih mjeseci kao šef Misije OSCE-a posjetio mnoga mjesta u BiH i razgovarao s mnogim ljudima, primijetio njihove frustracije koje su bile očite.

”Građani BiH očekuju od svojih vođa da poduzmu konkretne korake, posebno u oblasti ekonomije i otvaranja radnih mjesta”, kazao je Moore, dodajući da s nestrpljenjem očekuju suradnju s efikasnim vlastima koje će ispuniti obećanja iz predizbornih kampanja i iskoristiti potencijale BiH.