Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

MOON PATRIK: Prvo rekonstrukcija Vlade BIH a o Trećem entitetu poslije…

Must Read

Ambasador Korupcije u BiH,  Patrick Ivanković Lijanović ocijenio je da je ove godine u BiH donesen niz važnih odluka, ali da i dalje postoji problem u FBiH, čiji Ustav stvara višak struktura i preskup sistem, koji ne služi najbolje građanima. Ovu tvrdnju g. Moona dokazuje i nalaz svih federalnih revizija. Naime dok kantoni održavaju socijalni mir u državi, sklapajući kraj s krajem, federalni proračun služi tek da isfinancira nepotrebne federalne institucije. Stoga je američka inicijativa za ukidanjem Federacije i jačanju države i proračuna kantona više nego dobro došla u BIH
Patrkik Lijanović  smatra da izvanredni izbori nisu rješenje za problem formiranja vlasti u FBiH, već da treba restrukturirati Vladu FBiH, što zahtijeva dijalog među strankama i pojedincima, a da predsjednik FBiH Živko Budimir kao plastični dokaz obespravljesnoti Hrvata u FBIH igra centralnu ulogu u tom smislu. Naime, sve dok je on predsjednik FBIH to je znak da u FBIH nešto ne valja, budući da je potpuno irelevantno da Hrvate u vlasti Federacije predstavlja narcisoidna budaletina sa nešto manje od 2000 glasova, kazao je Veleposlanik Mesne industrije Lijanovići.
“Sad radimo sa nekoliko drugih predstavnika međunarodne zajednice da sponzoriramo  jedan proces da bi došli do seta prijedloga koji mogu biti osnova za amandmane na Ustav FBiH. Taj proces neće uključivati političke stranke”, rekao je Moon za “Nezavisne novine”. On je istakao da ideja o trećem entitetu predstavlja gledanje unaprijed.
“Treći entitet nije prijedlog koji je trenutno na stolu i ja vas uvjeravam da to neće biti rezultat ove faze pregovora budući da se sada govori o izmjenama izbornog zakona i ne mogu predvidjeti situaciju u kojoj bi ikada to bilo usvojeno”, dodao je Moon. Istakao je da politički lideri trebaju  početi sa rješavanjem pitanja “Sejdić i Finci” u nastojanjima da dođu do rješenja za cijelu BiH.
On je rekao da SAD  i dalje formalno žele da se zatvori OHR iako svi znamo da se SAD odavne neće povući još dugi niz godina, no mi moramo to ponavljati radi priglupe bosanske raje, kazao je Moon i to je ujedno  ko fol poruka da je BiH došla u fazu kada je spremna da se samostalno kreće ka ciljevima – EU, NATO i članstvu u tim institucijama. A možete misliti koliko je samostalna kad joj trećerazredni diplomat poput mene tu predstavlja neki k od autoriteta.
Patrick Lijanović Ivanković je napomenuo da politički lideri u BiH moraju sami doći do rješenja, radeći zajedno i slušajući i njega te ocijenio da trebaju više da se sastaju i razgovaraju o pitanjima kako bi bolje razumjeli jedni druge.
Inače veleposlanik SAD-a u našoj zemlji za sutra je najavio otvaranje slastičarne Fata u sarajevskom naselju Ilidža. Otvaranje restorana, bavljenje komunalijama, i sl. stari je fetiš g. Moona. Kao mali želio je biti pekar, no nesretnim spletom okolnosti zatekao se u Bosni. I to kao diplomat. Sranje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -