Moon: Do kraja godine odluka o reformi FBiH

SARAJEVO – Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon upriličio je jučer oproštajni brifing za printane medije u BiH. Kako piše današnji Dnevni avaz, tijekom dužeg razgovora on je odgovarao na brojna novinarska pitanja.

Između ostalog, istaknuo je da očekuje da do kraja godine u Federalnom parlamentu budu prihvaćene ili odbijene preporuke ekspertnog tima za reformu FBiH.

– Razgovarao sam o ovome is političarima i svi su kazali da su za reformu Ustava i smatraju da je to neophodno. Neke stranke imaju jedno ili dva pitanja o kojima žele pričati io tome se treba razgovarati. Većina preporuka prihvatljiva je svima. Nema sumnje da bi usvajanje preporuka u znatnoj mjeri promijenilo stvari kada je riječ o upravljanju u Federaciji, bili bi smanjeni troškovi vlasti i građani bi dobili bolje usluge od vlasti. Ovo je historijska prilika za FBiH da osavremeni svoj Ustav i osigura da ova entitet spreman ići u budućnost s manjim troškovima, učinkovitijom administracijom koja bolje služi građanima – istakao je Mun.

On je najavio da uskoro odlazi na dužnost političkog savjetnika zapovjednika američkih trupa u Europi.

Rekao je i da još nije poznato ime njegovog nasljednika u BiH te da očekuje da se to što prije riješi.

Precizirao je i da BiH nije jedina u kojoj nije imenovan novi američki veleposlanik.

– Moj nasljednik doći će s mnogo nove energije da nastavi provoditi politiku SAD-a ovdje, da vodi tim Veleposlanstva cestama kojima već idemo određeni period. Podsjetio bih na izjavu Hillary Clinton iz 2010. Ona je rekla da su Sjedinjene Države spremne pomoći, podržati političke lidere da provode potrebne reforme kako bi se išlo u potpunu integraciju u Europu, što podrazumijeva članstvo NATO-u i EU. Ali, politički lideri BiH moraju donositi odluke, tražiti rješenja … Oni su ti koji kroz dijalog i kompromis trebaju naći rješenja i to je ono što očekujemo da oni urade – naglasio je Moon.
Fena