Subota, 13 travnja, 2024

MOMČILU SE NE SVIĐA U BIH: Baš ste opterećni tim ratom

Must Read

Bosanski Srbin i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je proveo 13 i pol godina u zatvoru zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva tijekom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine, pozvao je narod u svojoj zemlji da zaborave sukob, prestanu s mržnjom, oproste i nastave svoje živote kako bi ostvarili napredak.

Krajišnik je bio predsjedavajući Narodne Skupštine Republike Srpske Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998., podsjeća AP.

Prošlog mjeseca mu je odobreno prijevremeno oslobađanje iz zatvora u Velikoj Britaniji gdje je odslužio dvije trećine svoje 20-godišnje zatvorske kazne.

Presudu mu je izrekao Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju 2006. godine, a uračunato mu je vrijeme provedeno u pritvoru.

On je u intervjuu za The Associated Press u utorak rekao da je bio iznenađen, kada se vratio u svoju zemlju, koliko su ljudi u Bosni i Hercegovini još uvijek opsjednuti ratom.

On je rekao da ga je rastužilo to što je njegova zemlja u stanju siromaštva i što se hrani etničkim prepirkama.

Francuski komandosi u sklopu SFOR-a su uhitili Krajišnika u travnju 2000. godine nakon čega je pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Optužen je za zločine protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini.

U rujnu  2006. godine, Krajišnik je proglašen krivim za istrebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, prisilne deportacije i nehumano postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid.

Osuđen je na 27 godina zatvora, ali mu je Haški sud u ožujku  2009. godine smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -