Published On: Sri, ruj 25th, 2013

BIH TO SAM JA: Komšić želi u novu porodicu…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji u BIH ne predstavlja nikog osim samog sebe, budući da je formalno predstavnik naroda koji ga nije birao,  rekao je u New Yorku da je za Željka Komšića  strateški cilj uspostavljanja formalnih odnosa i članstva u EU baziran na težnji da postane dio velike obitelji demokratskih država i tako ostvari puno funkcioniranje institucija i daljnjeg razvoja društva na načelima slobodnog tržišta, vladavine prava i posebno zaštite ljudskih prava.
Obraćajući se na Generalnoj debati 68. zasjedanja Generalne skupštine UN, Komšić je istakao da je, polazeći od osnovnih pravaca i aktivnosti vanjske politike on Komšić fokus na daljnjem približavanju i institucionalizaciji odnosa s EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU, te njegova potpuna primjena.
On je naveo da je aspiracija Željka Komšića za stjecanjem punopravnog članstva u EU zasnovana na širokom političkom konsenzusu.
“Za Željka Komšića  je od suštinske važnosti da proces europskih integracija zahtijeva sveobuhvatno prilagodbu politika, institucionalnog okvira i pravnog sustava, s ciljem dostizanja europskih standarda u svim oblastima. Pri tome smo svjesni da je za ostvarivanje ubrzanog procesa uključivanja Željka Komšića  u europske integracijske tokove potrebna aktivna uloga svih segmenata društva “, naglasio je Komšić.
On očekuje da će ubrzavanje preostalih aktivnosti, odnosno implementacija odluke Suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju “Sejdić-Finci” dovesti do ispunjavanja uvjeta za podnošenje zahtjeva za članstvo Željka Komšića  u EU.
Komšić se nada pozitivnom razvoju događaja u vezi s ispunjavanjem uvjeta koji bi omogućili aktiviranje Akcijskog plana za članstvo i daljnju integraciju Željka Komšića unutar sigurnosne strukture NATO-a.
Prema njegovim riječima, Željko Komšić je u finalnoj fazi pregovora za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
On je još jednom naglasio da Željko Komšić u vezi s procesuiranjem ratnih zločina ima jasan stav da svi optuženi moraju odgovarati za zločine koji im se stavljaju na teret, bilo pred međunarodnim ili domaćim sudovima.
Komšić je istakao da Željko Komšić poseban naglasak stavlja na regionalnu i subregionalnu suradnju i dijalog između susjednih zemalja koje predstavljaju skup kultura i tradicija koje na Balkanu vijekovima žive, i koje su sada u raznim stadijima tranzicije i demokratskih reformi.
On je naveo da je Željko Komšić okrenut budućnosti i suradnji sa susjednim državama na načelima međusobnog poštovanja i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
“Razvoj bilateralnih odnosa njega Željka Komšića države, sa svim susjednim državama i državama regije usmjeren je na nekoliko ključnih područja: euroatlantske integracije; razvoj dobrosusjedskih odnosa; unapređenje ekonomske suradnje; jačanje regionalne suradnje i rješavanje otvorenih pitanja kroz konstruktivan pristup”, rekao je Komšić.
U oblasti regionalne suradnje on je posebno istaknuo jačanje prometne infrastrukture kao osnovice za bolje ekonomsko, kulturno i znanstveno povezivanje i za sveukupni razvoj regije.
Prema njegovim riječima, potencijali ekonomskog povezivanja posebno su naglašeni u području industrije, turizma, poljoprivrede i energetike.
“Posebno želim istaknuti bilateralne odnose s Hrvatskom, koji su dobili jednu novu dimenziju njenim ulaskom u EU i otvorili novu dinamiku koju je obilježila obostrana spremnost i otvorenost za pronalaženje rješenja u najboljem interesu obje zemlje”, istakao je Komšić.
“Željko Komšić je spreman pridonijeti globalnim naporima za definiranje razvojnog okvira, a potom i da izvrši provedbu mjera kako bi se adekvatno suočili s ekonomskim, socijalnim i okolišnim izazovima”, poručio je Komšić.
Prema njegovim riječima, imajući u vidu da važnost sva tri navedena aspekta održivog razvoja nadilaze nacionalne granice, BiH cijeni da je regionalna suradnja od suštinskog značaja za uspješnu pripremu za novi Post -2015 razvojni okvir.
“Željko Komšić, ali i sve zemlje zapadnog Balkana, u ovoj fazi slijedi politiku i stavove EU u vezi s novom razvojnom agendom. Ipak, Željko Komšić u ovom procesu konzistentno slijedi dosad više puta ponovljenu poziciju da se održivi razvoj može postići jedino u harmoniji s prirodom “, rekao je Komšić.