Nedjelja, 26 svibnja, 2024

MOKRI SNOVI BAKIRA TANOVIĆA: Sanjam luku u Neumu, i to me pali…

Must Read

Pomorsko društvo BiH, bizarna udrug iz kontinentalnog Sarajeva,  u kojoj ih pola ne zna niti plivati, “intenzivno zagovara” izgradnju luke Neum, što smatra strateškim interesom države. Sav prekomorski i prekookenaski uvoz i izvoz BiH bi mogla ostvarivati preko ove luke Neum, što će nakon ulaska Hrvatske u EU biti neophodno, jer će BiH imati ograničeno korištenje luke Ploče, smatraju stručnjaci

 

Predsjednik Pomorskog društva BiH Bakir Tanović  kazao je za agenciju Anadolija da svi nivoi vlasti ideju o gradnji luke Neum moraju shvatiti krajnje ozbiljno.

„Mi smo napravili predfizibiliti studiju za izgradnju luke u Neumu. Prema našem prijedlogu, izgradnja luke trajala bi najviše godinu i po dana. Dalje, na željezničku prugu koja je u sklopu jadransko-jonske magistrale, od Čapljine do Hutova blata, na dužini 10 km, trebalo bi povezati Neum s Hutovim blatom“, rekao je Tanović.

Podsjetio je da je posljednja rasprava o luci Neum održana prije tri mjeseca.

Plan Pomorskog društva je prihvaćen i uvršten u prostorni plan Federacije BiH kao posebno područje luke u malostonskom zalivu dužine 10,5 km.

Tanović je uvjeren kako luka Neum ima sve predispozicije da postane najrazvijenija luka na Jadranu – po dubini mora, koja iznosi u prosjeku 23 metra, što je jedna od najvećih dubina na Jadranu, i po prilazu s obzirom na to da bi se nalazila u zalivu i ne bi bilo prijetnji od velikih talasa.

Ističući kako u projekt treba krenuti što prije, Tanović je naglasio da je najprije potrebno odrediti granicu s Hrvatskom, teritorijalne vode, izlazak na otvoreno more i izgraditi koridor kroz Neum.

Pomorsko društvo je predložilo da se jedan krak autoputa odvoji od Počitelja direktno prema Neumu.

“Ako Koridor 5c ne završi u Neumu i ako u tom gradu ne bude izgrađena luka, naša panevropska trasa neće se materijalno isplatiti, niti će ostvariti svoj osnovni cilj, povezivanje Jadranskog mora s Baltikom“, kazao je Tanović i dodao da su se desile velike promjene u transportnom saobraćaju.

“Prema raznim studijama, poput one koju je pravila britanska firma ‘Scott Wilson’, koja je izradila razvojni plan Koridora 5c, predviđa se da će u budućnosti većina transporta ići vodenim putem. Ono što je još ustanovljeno prema toj studiji je da su luke u cijelom Jadranu veoma malo iskorištene. Trenutno vlada veliki interes da se sve luke od Soluna do Trsta poboljšaju i omogući veći transport kroz njih“, kazao je Tanović.

Luka Neum bila bi povezana sa transportom na Dunavu, što bi otvorilo velike transportne i finansijske mogućnosti.

“Ukoliko Bosna i Hercegovina bude imala svoju luku, moći će da izvozi robu u sve dijelove svijeta“, istakao je Tanović.

Podsjetio je kako je 1997. godine tadašnji ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković poslao pismo ministru prometa i komunikacija Turske  Bin Aliju Jildirimu s prijedlogom da se turski kapital uključi u projekt luke Neum.

„Ja sam išao u Ankaru u pratnji Husejina Kansua, koji je bio poslanik u parlamentu tada. Bili smo na sastanku s ministrom Jildirimom, koji mi je rekao da zbog tadašnje političke situacije u Turskoj, koja nije bila riješena u smislu kako je to danas slučaj, nema mogućnosti da izgradnja luke Neum uđe u plan investiranja Turske“, rekao je Tanović.

Ministar Jildirim ga je uputio na zamjenika direktora agencije TIKA Musu Kulaklikaju, s kojim se i sastao nekoliko puta, ali bez konkretnih rezultata.

“Želim reći da sada postoji otvoren put da Federacija ili iz vlastitih sredstava angažuje i pronađe način da izgradi ovu luku i prugu, ili koncesijama. U svakom slučaju, treba se odlučiti na to, jer postoji mnogo mogućnosti“, naglasio je Tanović.

Spominjući luku koja se gradi u Šibeniku, čija će izgradnja koštati 250 miliona eura, Tanović je kazao kako prema procjeni Pomorskog društva izgradnja luke i pruge u Neumu ne bi iznosila više od 200 miliona eura.

“Spomenut ću izvjesne talgo vozove koji su otkupljeni od Španije, i to za sumu od 65 miliona eura. To su vozovi koji su prilagođeni za budući razvoj željezničkog saobraćaja. Dva Končarova voza koštala su 20 miliona eura. Dakle, samo vozovi su koštali 85 miliona eura. Investicija od 200 miliona eura, o kojoj mi govorimo, omogućila bi da se upotrebljavaju i ti vozovi u koja su uložena sredstva“, zaključio je Tanović.

Da li će i kada početi provedba plana o izgradnji luke u Neumu još je nejasno.

U međuvremenu se oglasio načelnik općine Neum Živko Matuško, koji je poručio da stanovnici i lokalna vlast Neuma neće dopustiti gradnju luke, tvrdeći da bi ona uništila turističku orijentaciju Neuma i ugrozila biljni i životinjski svijet u malostonskom zaljevu.

(FENA/em)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -