Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona. Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata […]

" />
Published On: Sri, ruj 25th, 2019

Moguć opoziv Donalda Trumpa, predsjednica Predstavničkog doma SAD-a pokreće istragu

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona.

Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi.

“Stoga danas objavljujem da Predstavnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv (impeachment)”, rekla je. “Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona”, rekla je Pelosi.

 

 

Trump je zanijekao da je američku pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu, pravdajući svoj potez željom da europske države pojačaju svoju pomoć Ukrajini. No, to nije bilo dovoljno da bi uvjerilo demokratske zastupnike u njegove “časne namjere” te su se, kako se čini, konačno odlučili na pokretanje postupka njegova opoziva.

Dok su demokrati debatirali o pokretanju istrage, Trump je na Twitteru napisao da je odobrio objavu kompletnih transkripata telefonskih razgovora s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, očito u nadi da pokaže da u njima nije bilo ničeg spornog.

Naravno, nakon što je Pelosi objavila pokretanje istrage, Trump je krenuo u tiradu na Twitteru.

 

– Tako važan dan u Ujedinjenim narodima, toliko odrađenog posla i toliko uspjeha, a Demokrati su to namjerno uništili s novim prijelomnim vijestima o lovu na vještice. To je tako loše za našu zemlju! – napisao je Trump u prvoj objavi pa potom nastavio.

– Pelosi, Nadler, Schiff i naravno, Maxine Waters! Možete li to vjerovati? Oni nisu ni vidjeli transkripte razgovora. To je totalni lov na vještice! – napisao je Trump pa poentirao objavom napisanom velikim slovima.

OVO JE ZLOSTAVLJANJE PREDSJEDNIKA!

I dok Trump može bjesniti koliko želi, činjenica je da istraga kreće. U njezinom fokusu bit će Trumpov navodni pritisak na ukrajinskog predsjednika Zelenskog da otvori istragu protiv Joea Bidena, trenutno vodećeg kandidata u utrci za demokratsku nominaciju, i njegova sina Huntera. Sporni razgovor Trumpa i Zelenskog navodno je samo dio šire pritužbe “zviždača” koju Trumpova administracija ne želi podijeliti s Kongresom. Iako je Trump rekao da će objaviti razgovore s ukrajinskim predsjednikom, demokrati traže da se u cijelosti objavi sadržaj pritužbe zviždača, koji je u utorak navodno izrazio spremnost detaljno posvjedočiti o svim svojim saznanjima pred matičnim kongresnim odborom.

Pelosi sada razmatra da osnuje specijalni odbor, sličan onome koji je 1973. godine osnovan kako bi istražio famozni skandal Watergate, čija bi zadaća bila da istraži koje su veze i poslovi predsjednika s Ukrajinom i potencijalno pripremi teren za pokretanje opoziva ovisno o zaključcima istrage.

Treba napomenuti da odluka o formalnom pokretanju istrage ne znači nužno da će zastupnici u Kongresu svojim glasovima optužiti Trumpa za “teške zločine i prijestupe”. A s obzirom na to da republikanci drže većinu u Senatu, koji u konačnici odlučuje o impeachmentu, još su manje šanse da oni svojim glasovima potvrde Trumpov opoziv.

Trump odobrio objavu ‘neredigiranog’ transkripta telefonskog razgovora sa Zelenskim

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će njegova administracija objaviti “cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigiran” transkript telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u kojem je kako tvrde njegovi politički protivnici vršio pritisak na ukrajinskog čelnika da istraži njegova demokratskog suparnika Joea Bidena.

Trump je tvitao da će se transkript objaviti u srijedu koji će pokazati da je poziv bio “potpuno primjeren” te da nije izvršio pritisak na Zelenskog da istraži demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena i uvjetovao američku pomoć u zamjenu za istragu o čemu američki mediji izvješćuju već danima temeljem svjedočenja zviždača koji je tome navodno čuo iz druge ruke.

“Trenutno u UN-u predstavljam našu zemlju, ali sam odobrio sutrašnju objavu cjelovitog, potpuno deklasificiranog i nerevidiranog transkripta telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom”, tvitao je američki predsjednik.

“Vidjet ćete da je to bio vrlo prijateljski i potpuno primjeren poziv. Bez pritiska i za razliku od Joe Bidena i njegova sina, nije učinjena usluga za uslugu! To je ništa više od nastavka najvećeg i najdestruktivnijeg lova na vještice svih vremena”, poručio je Trump.

Trumpovi odnosi s Ukrajinom u središtu su spekulacija da je američkom vojnom pomoći izvršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o Bidenu, njegovom političkom protivniku i vodećem predsjedničkom kandidatu oporbenih demokrata, koji je navodno iskoristio svoj utjecaj i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je vodio istragu o korupciji u ukrajinskoj tvrtki u kojoj je bio zaposlen i Bidenov sin Hunter.

Dvije godine nakon što je prestao biti potpredsjednikom Joe Biden se pohvalio skupu stručnjaka za vanjsku politiku kako je dok je bio na dužnosti prisilio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina koji je u to vrijeme istraživao korupciju u plinskoj tvrtki Burisma Holdings koja je zapošljavala Bidenova sina Huntera kao člana upravnog odbora.

Istraživanjem je bio obuhvaćen i Hunter Biden čija je američka tvrtka Rosemont Seneca Partners LLC primala redovite transfere novca od Burisme obično više od 166.000 dolara mjesečno od proljeća 2014. do jeseni 2015. u razdoblju kad je tada potpredsjednik Joe Biden bio glavni američki dužnosnik zadužen za Ukrajinu i njezine napete odnose s Rusijom. Ukrajinski tužitelji su naveli Huntera Bidena, njegova partnera i njihovu tvrtku kao moguće primatelje novca.

Nakon Šokinova otpuštanja istraga je prekinuta.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko izjavio je prošli tjedan kako Trump nije vršio nikakav pritisak na Zelenskog tijekom telefonskog razgovora u kojem je američki predsjednik navodno tražio od svog kolege da istraži sina njegova demokratskog protivnika Joea Bidena.

“Znam o čemu su razgovarali i mislim da nije bilo nikakvog pritiska”, rekao je Pristajko u petak navečer na ukrajinskoj televiziji Hromadske. (Hina)