Published On: Mon, May 13th, 2019

MOGHERINI HARADINAJU: Nema zavjere oko podjele Kosova

Šefica diplomacije EU Federica Mogherini odbacila je danas u Tirani navode Ramuša Haradinaja koji optužuje nju i predsjednike Albanije i Srbije, kao i kosovskog predsjednika, da su dio “plana za podjelu Kosova”.

“Nismo dio nikakve zavjere”, rekla je Mogherini, već je zajednički cilj da se stvore uvjeti, atmosfera i prostor kako bi dvije strane ponovo sjele za isti pregovarački stol.

“Poštujemo pregovaračke pozicije dvije strane i ozbiljno gledamo na ulogu posrednika, moju osobnu ulogu, u kojoj mi ne određujemo sadržaj budućeg sporazuma, već omogućavamo razgovore o tome što pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa može sadržati”, odgovorila je Mogherini albanskim novinarima.

Mogherini se u Tirani, gdje se večeras sastaje s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra će sudjelovati na summitu Procesa Brdo-Brioni, inače prvi put oglasila poslije sastanka o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Mogherini je rekla da trenutno ne vidi uvjete za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ona ocjenjuje da je preduvjet za to povlačenje ili suspenzija pristojbi i da odgovornost sada leži u rukama Prištine.

”Uvjerena sam da, ako bi se pristojbe povukle večeras, sutra ujutru bih sazvala novu rundu dijaloga. To bi bilo teško i bolno, kao i obično, ali možda i produktivno. Međutim, u odsustvu pogodne atmosfere, ja ne vidim perspektivu nastavka dijaloga. Sada odgovornost leži u rukama onih koji odlučuju na Kosovu”, poručila je Mogherini.

Federica Mogherini je poručila i da je dijalog Beograda i Prištine tijekom godina donio važne rezultate, kako za dvije strane u procesu, tako i za cijelu regiju.

Ona je ocijenila da je do zastoja u dijalogu došlo upravo u trenutku kada semoglo ući u fazu intenzivnijih pregovora.

“Naš cilj je bio i ostaje postizanje usuglašenog, pravno obavezujućeg sporazuma koji će pokriti sve aspekte normalizacije odnosa Prištine i Beograda”, kaže Mogherini.

Visoka predstavnica EU podsjetila je da je do zastoja u dijalogu došlo zbog pristojbi koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije i BiH čime su prekršeni i sporazumi koje je Kosovo potpisalo.

Mogherini je također naglasila da su EU, zemlje članice, kao i drugi međunarodni partneri tražili da se povuku ili suspenziju pristojbe, što se do ovoga trenutka nije dogodilo.

“Moj utisak poslije Berlina je da nismo blizu nastavka dijaloga, ali to ne znači da odustajemo od posredovanja u dijalogu”, kaže Mogherini.

Govoreći o pogodnoj atmosferi za nastavak dijaloga, Mogherini je pored ukidanja prištinskih pristojbi navela i suspenziju kampanja za priznanja, odnosno povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Šefica EU diplomacije u zaključku izrazila je nadu da će “mudrost pobijediti”, jer kako je naglasila, “nitko neće dobiti ništa od daljeg zastoja dijaloga, a pogotovo ne Kosovo, Srbija i region”.

”Pomirenje i normalizacija su, kao što je EU i sama naučila, baza za ekonomski prosperitet i integraciju. Znam koliko je to važno za regiju i zato je važno da se proces nastavi i bude plodonosan uz poštovanje svih strana”, zaključila je Mogherini./Tanjug/HMS/