Published On: Čet, stu 6th, 2014

MMF poručio: Napredovali ste

U financijskom sektoru BiH ostvaren je napredak u posljednjih osam godina, unatoč ekonomskoj krizi i razornim poplavama, ocijenili su u srijedu predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i državnog ministarstva financija.

Ovakav zaključak uslijedio je nakon što su ministar financija BiH Nikola Špirić i predstavnici MMF-a analizirali podatke bankarskog sektora, osiguranja, platnog prometa i osiguranja od rizika u tim područjima na razini države i dva njezina entiteta.

Zaključili su da je u odnosu na 2006. ostvaren “vidan napredak unatoč tome što je zemlju u međuvremenu pogodila ekonomska kriza te teška prirodna katastrofa”.

“Imajući u vidu razmjere prirodne katastrofe, gospodarstvo BiH pokazalo je veću otpornost nego što se očekivalo i imat ćemo pozitivan ekonomski rast. Bilježimo i rast prihoda od neizravnih poreza za 3,4 posto tijekom 10 mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Špirić, priopćeno je iz Ministarstva financija BiH.

Špirić je pozvao na provođenje strukturnih reformi koje traže MMF i Svjetska banka kako bi se osigurao značajniji ekonomski rast, stoji u priopćenju.

Inače, istodobno je objavljeno kako je Međunarodni monetarni fond pogrešno savjetovao vodeća gospodarstva nakon financijske krize 2008. da smanjuju potrošnju i oslone se na središnje banke kada je u pitanju poticanje rasta.

Pokazala je to interna analiza MMF-a koji je u 2010. i 2011. zemljama poput SAD-a, Velike Britanije, Japana i članica eurozone prerano savjetovao mjere štednje.

MMF-ovi stručnjaci u analizi navode kako se netočno pretpostavilo da je već počeo proces gospodarskog oporavka a paralelno je podrška mjerama jačanja likvidnosti, kojima su središnje banke pokušavale potaknuti rast, rezultirala problematičnim snažnim oscilacijama kapitalnih tokova u gospodarstvima u nastajanju.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare