Published On: Uto, lis 4th, 2022

MLAKIĆ: Schmidtova odluka je prvorazredni antidaytonski i antiustavni potez

U svojoj redovitoj kolumni za Bljesak od 19. travnja ove godine postavio sam jedno zanimljivo retoričko pitanje: Što bi se dogodilo kada bi kojim slučajem visoki predstavnik Christian Schmidt najavio korištenje bonskih ovlasti vezano uz Izborni zakon? To je bilo, dakle, nekoliko mjeseci prije nego što se to uistinu dogodilo. Moj odgovor je bio sljedeći: “Preko noći bi Schmidt bio pretvoren u bošnjačkog din-dušmanina, a njemačka politika bi postala ‘fašistička’ i ‘nacistička’, sa sličnom argumentacijom kao kod Dodika…”

Piše: Josip Mlakić I Bljesak.info

Da sam bio u pravu pokazali su protesti ispred sarajevskog sjedišta OHR-a nakon što je Christian Schmidt najavio izmjene Izbornog zakona tražeći za to “blagoslov” prvenstveno bošnjačkih političkih stranaka. Iz današnje perspektive, nakon što je Schmidt u izbornoj noći napokon obznanio izmjene spornog Izbornog zakona, jasno je da su protesti ispred OHR-a, na kojima se prizivalo i trpanje Hrvata u željezničke vagone, iscenirani od iste te međunarodne zajednice s ciljem očuvanja “status quoa” u zemlji.

Što je zapravo Christian Schmidt napravio? Ključna stvar, zbog koje je politička kriza i nastala, odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, ovom odlukom uopće nije ni dotaknuta, tako da je ovo samo nastavak razaranja dejtonske arhitekture Bosne i Hercegovine u režiji međunarodne zajednice. Čak bi se moglo reći da je ranije rješenje, koje je Ustavni sud u nekim segmentima proglasio neustavnim, dugoročno mnogo prihvatljivije, jer je u ovo novo ugrađen mehanizam koji omogućava puno učinkovitiji izborni inženjering.

Jedina značajnija izmjena u odnosu na ono što smo ranije imali je povećanje broja zastupnika konstitutivnih naroda u federalnom Domu naroda sa 17 na 23, s tim da sada za donošenje odluka vezanih uz formiranje vlasti u Federaciji treba 11 ruku u svakom od klubova. Također, povećan je i broj zastupnika “Ostalih”, kategorije koju ne poznaje nijedan politički sustav u svijetu, na 11, kojom se želi isključivo povećati dominacija Bošnjaka u Federaciji, čime im se ostavlja dodatna mogućnost, za zlu ne trebalo, da u Dom naroda uključe i svoje romske ili židovske komšiće, kao što su to uostalom činili i do sada.

Dva Ramiza i dva Edima

Na koji način Schmidt misli popuniti taj klub, nije jasno. Osim ako ne računa kako će se broj onih koji su u izbornoj noći zaspali kao Bošnjaci, a probudili se kao Romi, Židovi, Slovenci, odnosno kao “Ostali”, naglo povećati? Ili na koji način planira popuniti klub Srba, ako znamo da dosadašnji broj od 17 zastupnika nikada nije do kraja popunjen, niti za to postoje demografski kapaciteti? Kada je, uz to, sve teže “nahvatati” podobne Srbe, magazinoviće i dunoviće, koji će poput vašarskih mećki igrati po notama notornog građanluka i njihovih međunarodnih pokrovitelja.

Schmidt je, zapravo, barem kada je riječ o klubu Hrvata u federalnom Domu naroda, samo prividno podigao letvicu bošnjačkim unitaristima sa šest zastupnika na jedanaest, što je obična prevara, jer su u trećem krugu postizbornog formiranja vlasti dovoljne samo četiri “hrvatske ruke” za formiranje neke buduće Platforme. Schmidt je zapravo samo uspostavio mehanizam po kojem ne mora kao njegov prethodnik silovati matematiku, a da sve bude po zakonu. Ovdje treba imati na umu da bošnjačka strana može kada god hoće vještački stvoriti krizu, svjesno odvesti pregovore u treći krug, da jedanaest potrebnih ruku svede na četiri, na dva Ramiza i dva Edima, čime Dom naroda gubi svoju dejtonsku funkciju. Dakle, radi se o prvorazrednom antiustavnom i antidejtonskom činu kojim Scmidt “kupuje” dodatno vrijeme bošnjačkim unitaristima u razgradnji dejtonske arhitekture zemlje.

Rušilački pohod Željka Komšića

U svojim izjavama nakon odluke, Schmidt je izjavio kako su ovom odlukom ispoštovane odluke europskih sudova i “djelomično” odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. I jedno i drugo nije točno. Što to dobiva sejdić, a što finci? U jednoj svojoj ranijoj kolumni, pišući o eskapadama međunarodne politike u BiH vezanim uz Izborni zakon, napisao sam kako se ne može biti “malo trudan”, kako se ne mogu “malo”, odnosno “djelomično” implementirati ustavne presude.

Što je s izborom člana Predsjedništva BiH? Željko Komšić, stari-novi drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, zloćudni tumor na tkivu bosanskohercegovačkog društva čije su fatalne metastaze na dugo vremena uništile budućnost ove zemlje, što je u izravnoj disproporciji s važnošću te funkcije, nastavlja svoj rušilački pohod i u naredne četiri godine. Ipak, da bi stvar bila i tragikomična, pobjeda Željka Komšića donijela je i jednu dobru stvar: poraz Bakira Izetbegovića na izboru za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, bez obzira što je Denis Bečirović, novi bošnjački član Predsjedništva, tek za nijansu unaprijeđena varijanta Bakira Izetbegovića, neka vrsta “Bakira 2.0”, što nije neki epohalni dobitak za Bosnu i Hercegovinu kako se to želi prikazati, jer se radi o bošnjačkom SDP-ovu jastrebu koji po svojim tvrdim stavovima nimalo ne zaostaje za Izetbegovićem.

U svojoj kolumni od 2. kolovoza, povodom isceniranog pokušaja nametanja Izbornog zakona od Christiana Schmidta, napisao sam da se u principu radi o “pretpostavljanju kaosa i anarhije Ustavu Bosne i Hercegovine”, s tim da treba imati na umu da je taj prijedlog bio mnogo uravnoteženiji od ovoga, jer je iz svoje najnovije odluke Schmidt izostavio županijski cenzus od 3 posto, što dodatno omogućava izborni inženjering u režiji “građanskih stranaka”. Scmidt je ostavio otvorenom mogućnost da nekakav Edim i Ramiz zaspe kao Bošnjak, a probudi se kao Hrvat, što je međunacionalne odnose u Federaciji dovelo na razinu od onih iz rata, što je također bosanskohercegovački specifikum i grubo vrijeđanje zdravog razuma, prvenstveno Hrvata, pa i onih drugih, sve malobrojnijih, iz reda Bošnjaka kojima je jasno kuda slična politika vodi.

Šah-mat u dva poteza

U šahovskoj terminologiji postoji izraz “budalin mat” koji se odnosi na šah-mat u dva poteza. Odvija se po sljedećem scenariju: bijeli povlači pješaka na polje f3, otvarajući tim potezom liniju prema svom kralju, dok crni pomjera svog pješaka na e5, oslobađajući svoju kraljicu. Bijeli, zatim, povlači pješaka na g4. Crni ga potom matira kraljicom koju pomjeri na h4. Šah-mat! Upravo se ovo dogodilo Bakiru Izetbegoviću: forsirajući svog “pijuna” Komšića, ostavio je nezaštićenog “kralja”, što je rezultiralo “šah-matom”.

Pitanje koje se neizostavno postavlja nakon svakog izbornog ciklusa je tko je izborni pobjednik, a tko gubitnik. Samo su dva prava pobjednika: Republika Srpska, koja nastavkom političke pat-pozicije dobiva još širi prostor za cementiranje statusa Republike Srpske kao jedine istinske države u nekoj nepostojećoj, virtualnoj Bosni i Hercegovini, te Christian Schmidt koji je svojim najnovijim odlukama praktički svoju prisutnost u BiH učinio trajnom. A dokle će to potrajati – neizvjesno je.
Najvjerojatnije do raspada Bosne i Hercegovine ili dok posljednji stanovnik ove zemlje mlađi od 30 godina ne napusti zemlju. Ili barem dotle dok Schmidt ne uštedi dovoljno novca za jahtu i trajno se povuče sa spaljene zemlje?

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
never baklava
never baklava
1 mjesec prije

Švapsko kuče Schmidta treba podsjetiti kako je Hitler pored sebe u vrhu imao i par halal Židova, pa ipak ta činjenica mu ne daje demokratski prefiks nego je i dalje riječ o nacizmu i holocaustu.

Ili po Schmidtu nije tako jer eto i Bošnje imajaju nekog svojeg polovnog halal Hrvata Komšića kojeg nameću Hrvatima.

Je li Schmidtu – poručuješ li kako je s bošnjačkim Komšićem riječ o demokraciji jer je demokracija i Hitler s par svojih halal Židova?!

Last edited 1 mjesec prije by never baklava
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 mjesec prije

Kattollibbanski terroristi, nacističke sluge Hitlera, osuđene za U–Z–P i najgore zločine protiv čovječnosti na tlu Europe od WW2 daju analize o demokraciji. Svakakvih degenerika, majko mila!

Samo dalje jačati BiH i Bošnjake, te slabiti zatucane ravnozemljaše!

soble
soble
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

prš u mi tričke paterine

Zeleni
Zeleni
Šta ti kažeš na ovo?  soble
1 mjesec prije

Khmeeee🤣

Zeleni
Zeleni
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Brate moram ti priznati da istinom razvaljujes ove zatucane U.Z.P.ejovce Aferim!

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Zeleni
1 mjesec prije

Jedina istina kukavče jedan je da ste vi naš HRVATSKI OSUNE, ĆENI OTPAD I DA nas mrzite jer vas na to podsjećamo KO STE BILI I ŠTA STE POSTALI……a vaša istina je samo vaša I use,anoga ef .cerića…..kuš pot, ure od krštene duše !!

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Osune, ćeno pot, ure BEZ IMENA…NE se javljati ,DOK NE dobiješ novo ime !!!

nisam kriv !
nisam kriv !
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Ima hon arapsko ime !?

Veritas
Veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Hej, mali, jesi li i ti Pavelićevo “hrvatsko cvijeće”?

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Handžarlijo, u koju rupu se hoćeš ubiti? Biraj 😉

Veritas
Veritas
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 mjesec prije

Pavelićevo “hrvatsko cvijeće” bijahu Hitlerovi ahbabi.

nisam kriv !
nisam kriv !
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 mjesec prije

DemoNkracija !!!

LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 mjesec prije

Š.u.p.c.i,
Ako može Mirza Džomba biti Hrvat zašto ne može Muhamed,Lamija ili Ahmed ?!
Može i Zlatan Saračević, Irfan Smailagić,rukometašica Čamila iz Mostara,Alen Halilović,Amina Kajtaz, . . . . ????

LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
Šta ti kažeš na ovo?  LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
1 mjesec prije

a njih haNdri jedan Hrvat Željko Komšić !!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Samo cu ovo reci. Da je kojim slucajem Mlakic istakao svoju kandidaturu za clana predsjednistva iz Hrvatskog naroda komsoglavi ne bi imao sanse !

ISTINA
ISTINA
1 mjesec prije

CIJELA BOSNA JEDNA IZBORNA JEDINICA

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  ISTINA
1 mjesec prije

A cijela Hercegovina također jedna izborna jedinica. A ti na more kod Turaka.

Veritas
Veritas
Šta ti kažeš na ovo?  ISTINA
1 mjesec prije

da, da. i da muslimani glasaju za svoje kandidate, Hrvati za svoje, Srbi za svoje i ostali za svoje!

nisam kriv !
nisam kriv !
Šta ti kažeš na ovo?  ISTINA
1 mjesec prije

Nejma Bosne glupanee !!!