Mladi SDA Dodiku predali protestno pismo i gramatiku bosanskog jezika

Članovi Predsjedništva Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) danas su na protokol Palate Republike Srpske u Banjoj Luci za predsjednika Milorada Dodika predali protestno pismo zbog nepoštivanja ustavnih odredbi države BiH o tri ravnopravna jezika te Gramatiku bosanskog jezika.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Salko Zildžić je rekao da ovim protestnim pismom traže od Dodika i institucija RS-a da prestanu s onemogućavanjem prava Bošnjaka da svoj maternji jezik zovu bosanskim, u smislu službene upotrebe i izučavanja Republici Srpskoj.
-Tražimo da se ovaj problem riješi na obostranu korist – rekao je Zildžić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
Uz poziv na stabilizaciju političkih odnosa u BiH, Zildžić je rekao da to što se radi Bošnjacima u RS neće sigurno ojačati političku poziciju bilo koje stranke niti će kod Bošnjaka umanjiti njihov odnos prema njihovom identitetu i bosanskom jeziku.
– Međutim, sve to će stvoriti dalji jaz i nesporazum između konstitutivnih naroda u BiH – ukazao je predsjednik Asocijacije mladih SDA ističući da mladi ljudi žele budućnost koja neće biti opterećenja ovim problemima.
On smatra da je sasvim normalno da bilo koji narod govori jezikom za koji misli da je njegov maternji jezik.

Stoga su za Dodika, uz protestno pismo, predali i bosansko-turski rječnik, izdanje iz 1631., autora Mauhameda Hevaia Uskufija i gramatiku bosanskog jezika koja je štampana 1890. godine, a koju je, kaže, prodala Prva srpska knjižara u Sarajevu, a kupila je Sveučilišna knjižnjica u Zagrebu.
– To je simboličan primjer različitosti u BiH – rekao je Zildžić uz očekivanje da će entitetski predsjednik rječenik i garmatiku pročitati.
Navodi i da bi isto postupili i da neko Srbima u Federaciji BiH onemogućava da svoj jezik nazivaju srpskim ili nekom drugom narodu da svoj jezik zovu onako kako žele.

Protestno pismo i poziv na stabilizaciju političkih odnosa Pedsjedništvo Asocijacije mladih SDA dostavilo je danas i za Ministarstvo prosvjete RS-a, klubovima stranaka u Narodnoj skupštini RS-a te za premijerku RS Željku Cvijanović.
U pismu je navedeno da je “vrijeme da ostavimo iza sebe političke razlike i napravimo suštinski zaokret u daljoj izgradnji države BiH, dobronamjerno štiteći one kojima su prava uskraćena, bez obzira kojem narodu pripadaju”.

 

more recommended stories