Published On: Uto, ruj 10th, 2013

Mladi iz Sarajeva, Srebrenice i Mostara obilježili godišnjicu masakra u Grabovici

Aktivisti i aktivistice iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH iz Sarajeva, Mostara i Srebrenice  danas su posjetili Grabovicu te polaganjem cvijeća pred spomenikom civilnim žrtvama masakra koji se dogodio u ovom selu kod Jablanice u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine odali počast stradalima.
Obilježavanje dvadesete godišnjice zločina u kojem je ubijeno 33 civila hrvatske nacionalnosti, započelo je susretom mladih koji su se u Grabovici sastali rano jutros te su tom prilikom razgovarali na temu zločina, pitanjima procesuiranja ratnih zločina, ulozi pravosudnih insititucija, te općenito odnosu društva prema godišnjicama i obilježavanjima ovakih događaja.
Za zločine u Grabovici, do sada su za pojedinačna ubistva osuđeni pripadnici Armije RBiH, Nihad Vlahovljak, Sead Karagić, Haris Rajkić, Mustafa Hota i Enes Šakrak. Do današnjeg dana, nije utvrđena zapovjedna  odgovornost, kao ni jasna veza sa vojnim i političkim vrhom u Sarajevu, premda su na suđenju Seferu Haliloviću u Haagu, svjedoci naglasili da je preko Vlahovljaka stigla naredba za pokolj.
Posebna težina zločina u Grabovici je činjenica da je ovo selo bilo pod političkom i vojnom kontrolom RBiH duži period prije samog masakra te da je do samog masakra, prema tvrdnjama svjedoka, odnos pripadnika Armije i stanovništva prošao bez većih incidenata. Također, počinioci zločina su lica iz jedinica koje su u selo došle privremeno, a lokalno stanovništvo ih je primilo na prenoćište ne pružajući otpor. Javnosti su poznata samo dva preživjela svjedoka masakra. Istraga za predmet Grabovica i dalje traje, a potpuna istina i odgovornost za ovaj, kao i za brojne druge slučajeve, nije i teško da će biti utvrđena. 
Aktivisti i aktivistice Inicijative, naglasili su da ne postoji kolektivna krivnja za zločin, ali postoji kolektivna odgovornost za osudu, napominjanje i obrazovanje novih generacija o onome što se dogodilo u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te jasno distanciranje vladajućih političkih elita od političkog i vojnog vrha umiješanog u počinjene zločine.