Subota, 13 travnja, 2024

Mladi iz Sarajeva, Srebrenice i Mostara obilježili godišnjicu masakra u Grabovici

Must Read
Aktivisti i aktivistice iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH iz Sarajeva, Mostara i Srebrenice  danas su posjetili Grabovicu te polaganjem cvijeća pred spomenikom civilnim žrtvama masakra koji se dogodio u ovom selu kod Jablanice u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine odali počast stradalima.
Obilježavanje dvadesete godišnjice zločina u kojem je ubijeno 33 civila hrvatske nacionalnosti, započelo je susretom mladih koji su se u Grabovici sastali rano jutros te su tom prilikom razgovarali na temu zločina, pitanjima procesuiranja ratnih zločina, ulozi pravosudnih insititucija, te općenito odnosu društva prema godišnjicama i obilježavanjima ovakih događaja.
Za zločine u Grabovici, do sada su za pojedinačna ubistva osuđeni pripadnici Armije RBiH, Nihad Vlahovljak, Sead Karagić, Haris Rajkić, Mustafa Hota i Enes Šakrak. Do današnjeg dana, nije utvrđena zapovjedna  odgovornost, kao ni jasna veza sa vojnim i političkim vrhom u Sarajevu, premda su na suđenju Seferu Haliloviću u Haagu, svjedoci naglasili da je preko Vlahovljaka stigla naredba za pokolj.
Posebna težina zločina u Grabovici je činjenica da je ovo selo bilo pod političkom i vojnom kontrolom RBiH duži period prije samog masakra te da je do samog masakra, prema tvrdnjama svjedoka, odnos pripadnika Armije i stanovništva prošao bez većih incidenata. Također, počinioci zločina su lica iz jedinica koje su u selo došle privremeno, a lokalno stanovništvo ih je primilo na prenoćište ne pružajući otpor. Javnosti su poznata samo dva preživjela svjedoka masakra. Istraga za predmet Grabovica i dalje traje, a potpuna istina i odgovornost za ovaj, kao i za brojne druge slučajeve, nije i teško da će biti utvrđena. 
Aktivisti i aktivistice Inicijative, naglasili su da ne postoji kolektivna krivnja za zločin, ali postoji kolektivna odgovornost za osudu, napominjanje i obrazovanje novih generacija o onome što se dogodilo u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te jasno distanciranje vladajućih političkih elita od političkog i vojnog vrha umiješanog u počinjene zločine.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -