Published On: Uto, ruj 10th, 2013

Srbija od BiH traži dvor Karađorđevića u Ankari

BEOGRAD – Sjednica o sukcesiji predstavnika bivših jugoslovenskih republika biće održana 16. i 17. rujna u Sarajevu, a Srbija će, između ostalog, tražiti preraspodjelu vrijednosti u slučaju dvora Karađorđevića u Ankari, koji je pripao BiH, rekao je Srni predstavnik Srbije Oliver Antić.

On je istakao da predmet sukcesije ne mogu biti predmeti nađeni u nedavno otvorenom takozvanom “Titovom sefu” u Narodnoj banci Srbije / NBS /, jer su oni privatno vlasništvo obitelji Karađorđević.

Antić očekuje da će na sjednici u Sarajevu biti razmotrena preraspodjela vrijednosti imovine Bivis zajedničke države SFR Jugoslavije koja je predmet sukcesije.

“Preispitat i to, jer sukcesija podrazumijeva podjelu vrijednosti. Ako neko ima osnova da, zbog povijesnog i kulturnog značaja, zatraži neke nepokretnosti da mu pripadnu, onda će on razliku isplatiti u novcu ili će dati neku drugu nepokretnost kao kompenzaciju za to”, rekao je Antić.

On je dodao da će tražiti preispitivanje da se BiH dodijeli dvor Karađorđevića u Ankari i da je to u skladu s pravilima nasljeđivanja u svim republikama, navodeći da u preraspodjeli vrijednosti nitko ne može biti oštećen.

“I to će biti na dnevnom redu i sve će da se završi kako treba. Besmislica je da kraljevski dvor Karađorvđevića sa svim kraljevskim insignijama, sa srpsko-bizantskim stilom, dobije netko kome to ne znači ništa ili ne znači mnogo”, rekao je Antić i dodao da u BiH postoji spremnost da se ovo pitanje razmotri.

Antić još nije mogao reći čime bi to Srbija kompenzirala, dodajući se o svemu može dogovoriti.

On je rekao da će na sastanku u Sarajevu biti riječi o nekim pitanjima koja su ranije dogovorena, ali nisu ispoštovana, ali i da ima “nekih pitanja koja treba da se konstatiraju, jer neki ne razumiju što je sukcesija”.

Antić je naveo da će na dnevnom redu tog sastanka biti riječi io podjeli diplomatsko-konzularnih predstavništava, pitanjima vlasništva te ocijenio da je ranije bio potpuno neravnomjerno raspoređen proces sukcesije i da su “neke strane bile zainteresirane isključivo samo za jedne anekse iz dogovora o sukcesiji, a druge su zanemarivale “.

“Učinjen je potpuni disbalans i sukcesija se neravnomjerno` kretala `.

Pri tome su se neke stvari činile bez ikakvog pravnog osnova, jer je bilo podjele pokretnih stvari a da se nije prethodno vršila procjena njihove vrijednosti “, rekao je Antić, pojašnjavajući da sukcesija podrazmijeva raspodjelu vrijednosti.

On je naveo da ponekad pokretne stvari, kao što su umjetničke slike, namještaj iz epoha, Bibliofilski primjerci izuzetno vrijednih knjiga, mogu biti skuplji od nepokretnih.

“Nije vršena procjena, što je skandal. Kakvo je to nasljeđivanje ako se ne zna kolika je vrijednost stvari. Pa kako će to ući u nasljednu kvotu. U situaciji kada se ne vrši procjena moguće je i vršenje krivičnih djela”, istaknuo je Antić .

Kada se govori o diplomatsko-konzularnim predstanvištvima, Srbija je dobila 39,5 posto, a BiH 15 posto, a kada je riječ o devizno-financijskim sredstvima, Srbija ima 38 posto, a BiH 15,5 posto