Published On: Sub, ožu 13th, 2021

MJANMAR U prosvjedima ubijeno šestero ljudi

Očevici i mediji izvještavaju da su pripadnici snaga sigurnosti u Mjanmaru ubili najmanje šestero prosvjednika, dok aktivisti danas obilježavaju godišnjicu smrti studenta čije je ubojstvo 1988. pokrenulo pobunu protiv vojne vlade.

Tri su osobe ubijene, a nekoliko ih je ozlijeđeno kad je policija otvorila vatru na prosvjednike koji su mirno sjedili u drugom po veličini mjanmarskom gradu, Mandalaju, rekao je Reutersu očevidac. Još je jedna osoba ubijena u središnjem gradu Pyayu, a dvije su usmrćene tijekom noći u policijskoj pucnjavi u glavnom trgovačkom središtu Yangonu, izvijestili su domaći mediji.

Pogibije su se dogodile nakon što su čelnici Sjedinjenih Država, Indije, Australije i Japana obećali da će zajedničkim snagama surađivati ​​na obnovi demokracije u toj državi jugoistočne Azije.

Ubijeno 70 ljudi

Dosad je u Mjanmaru ubijeno više od 70 ljudi u velikim prosvjedima održanim protiv državnog udara počinjenog 1. veljače, izvijestila je udruga za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Današnji prosvjedi izbili su nakon što su se na društvenim mrežama pojavili plakati kojima se stanovnici pozivaju na obilježavanje godišnjice smrti Phone Mawa, kojeg su snage sigurnosti ustrijelile 1988. u tadašnjem kampusu Instituta za tehnologiju u Rangoonu.

Njegovo ubojstvo i ubojstvo još jednog studenta, koji je podlegao ozljedama nekoliko tjedana kasnije, potaknuli su velike prosvjede protiv vojne vlade poznate kao kampanja 8-8-88, jer su vrhunac dosegnuli u kolovozu 1988. Procjenjuje se da je u vojnom gušenju pobune ubijeno oko 3000 ljudi. Pobuna je u to doba predstavljala najveći otpor vojnoj vladavini koji datira iz 1962.

Tada se kao ikona demokracije pojavila Aung San Suu Kyi. Ona je u kućnom pritvoru provela gotovo dva desetljeća. Oslobođena je 2008. kad je vojska otpočela s demokratskim reformama, a njezina stranka Nacionalna liga za demokraciju pobijedila je na izborima 2015. i ponovno u studenome prošle godine.

No 1. veljače ove godine generali su svrgnuli njezinu vladu, uhitili nju i ostale visoke mjanmarske dužnosnike, tvrdeći da je to njihova reakcija na izbornu prijevaru. Vojska je proglasila izvanredno stanje