Nedjelja, 26 svibnja, 2024

MISIJA POVRATAK: 1800 hrvatskih obitelji iz RH vratit će se u Posavinu i Banjaluku u sljedećih pet godina

Must Read

Konačno će početi realizacija jednoga od najvećih regionalnih donatorskih projekata, a nakon višegodišnje stanke BiH će postati veliko gradilište u obnovi prijeratnih domova 5.400 obitelji od kojih je najveći broj otišao u druge zemlje zbog strahota posljednjeg rata. 
Iako je zahtjeva gotovo dvostruko više, na međunarodnoj donatorskoj konferenciji koja je održana protekle godine prikupljeno je preko 260 milijuna eura donatorskih sredstava.
Pa ipak procijenjena je vrijednost projekta bila je 583 milijuna za rješavanje oko 27.000 obitelji u regiji, dok će na ovaj način i s najavljenim sredstvima pomoći biti moguće obnoviti 5.400 obiteljskih kuća što će biti dovoljan krov nad glavom za 14.000 osoba. Za obnovu u BiH je predviđeno izdvajanje oko 101 milijuna eura od čega BiH sudjeluje s oko 15 milijuna. Upravo je na sastanku koji je jučer održan u Slavonskom Brodu, i otkuda desetine obitelji ima poglede uprte preko Save na svoje prijeratne domove, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš pozvao izbjegle hrvatske obitelji koje se žele vratiti u BiH da se odazovu javnom pozivu ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH za uključivanje u taj program.
 
Posljednja prigoda za prijavu i za obnovu porušenih domova
“Važno je da se prijave, a za početak bilo bi dobro da imaju dokaz o posjedu, vlasništvu ili stanarskom pravu, a kasnije će dostavljati ostale dokumente”, ističe Čordaš dodajući da će tijekom ove godine biti i drugih programa kroz koje će se financirati obnova kuća izbjeglim osobama. Vlada Sjedinjenih država je još prošle godine uplatila 10 milijuna dolara, a iz tih sredstava će biti realizirana prva kvota obnove 170 kuća u BiH. Hrvatima iz prve kvote pripada pravo obnove 50 kuća na području Republike Srpske odakle je i većina izbjeglih koji trenutno žive u Brodsko-posavskoj županiji.
Veliki interes
“Želimo uputiti poziv svima koji se do sada nisu javili na ovaj javni poziv. Ovaj program je jedna od velikih prigoda i možda jedan od zadnjih vlakova kada je u pitanju problematika obnove kuća i stambenog zbrinjavanja. Ljudi neka ne robuju svim uvjetima. Važno je da se prijave”, istaknuo je Čordaš najavljujući da će tijekom ove godine biti i drugih programa kroz koje će se financirati obnova kuća izbjeglim osobama. Po procjenama oko 3000 Hrvata je iz ove županije glasovalo na posljednjim općinskim izborima što je vjerojatni barometar i želje za povratkom u BiH.
Večernji list

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -