Published On: Uto, sij 29th, 2013

BIH GUBI TERMINALE U PLOČAMA? Deltagrip podnio zahtjev, pokreće se stečaj u NTF-u

PLOČE – Britanska kompanija Deltagrip podnijela je zahtjev za pokretanje stečaja u Naftnim terminalima Federacije Ploče, potvrdio je za Dnevni List Jasminko Umičević, konzultant Deltagripa.
– Mogu potvrditi da je Deltagrip predao zahtjev za stečaj, ali ne znam u kojoj je to fazi trenutačno, kratko nam je kazao Umičević. Podsjetimo, još 13. studenoga 2012. godine Deltagrip je pokrenuo ovršni postupak jer NTF nije navedenoj kompaniji isplatio sredstva na ime presude Arbitražnog suda međunarodne trgovinske komore u Parizu. Gubitkom spora, uz kamate, NTF Britancima mora isplatiti oko 15 milijuna maraka. Sam spor Deltagrip pokrenuo je, kako su navodili, zbog jednostranog raskida ugovora od NTF-a i Terminala FBiH, koji su pak navodili kako su Britanci imali znatno niže cijene od tržišnih, pa su im ponudili veće cijene, a nakon što to ovi nisu prihvatili, raskinut je ugovor.

Neizvjesna sudbina

Nakon što je 13. siječnja istekao rok od dva mjeseca otkako su blokirani računi pločanskih Terminala, a po hrvatskim zakonima tada se stječu uvjeti za pokretanje stečaja, krenuli su pregovori rukovodstva Terminala FBiH i predstavnika Deltagripa. Bh. strana tražila je odgodu plaćanja, ali čini se kako s Britancima nije pronađen zajednički jezik. 
Sve je kulminiralo prije nekoliko dana kada je, također prema još nepotvrđenim informacijama, Uprava Terminala FBiH donijela odluku o pokretanju predstečajnog postupka za NTF. Iako smo ovu informaciju objavili u petak, još uvijek je nitko nije ni potvrdio niti demantirao. Nakon te odluke, prema našim sugovornicima bliskim Upravi NTF-a, Deltagrip je predao zahtjev za pokretanje stečaja. Na ovaj način se pod veliki znak pitanja stavlja budućnost cijele kompanije, jer nakon ulaska stečajnog upravitelja teško je prognozirati što će se dogoditi s 300 milijuna eura vrijednim pločanskim Terminalima.

Situacija izmiče kontroli

Sve u svemu, jasno je kako situacija polako izmiče kontroli, a ne treba posebno naglašavati što bi značio za Federaciju, ali i cijelu zemlju gubitak NTF-a.
Iako je ovo poduzeće proteklih godina imalo niz afera, koje su rezultirale brojnim kaznenim prijavama i sudskim procesima, čini se kako je trenutačna situacija najozbiljnija do sada jer je nesporno kako nam Terminali u Pločama polako, ali sigurno ‘klize kroz prste’.

Piše: Dragan Bradvica l DL